Європейська медична агенція не підтвердила залежність випадків тромбозу від вакцинації - МОЗ

Європейська медична агенція не підтвердила залежність випадків тромбозу від вакцинації - МОЗ

Укрінформ
Європейська медична агенція не підтвердила залежність випадків тромбозу від вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Європейська медична асоціація не підтвердила інформацію про те, що вакцина AstraZeneca (Covishield) спричиняє серйозні наслідки у вигляді тромбозу. Тож чутки про те, що нібито європейські країни відмовляються від цієї вакцини, – не більше, ніж черговий фейк", - йдеться у повідомленні.

Так, зокрема в МОЗ нагадали, що 11 березня Італія ухвалила рішення заборонити використання серії доз вакцини як запобіжний захід після повідомлень «про деякі серйозні негативні наслідки»: у непідтвердженої кількості людей утворилися тромби.

Однак згодом італійський державний регулятор медицини наголосив, що наразі не встановлено зв'язку між передбачуваними побічними ефектами та введенням доз.

Також були відповідні повідомлення про те, що Данія, Ісландія та Норвегія тимчасово припинили процес вакцинації AstraZeneca (Covishield) цією самою партією, яка йшла тільки на Європу. Данія зробила це на 14 днів.

Дослідження здійснюють відповідні установи в інших країнах ЄС, а також Європейське агентство з лікарських засобів (EMA), яке відповідає за оцінку та нагляд за лікарськими засобами у 27-ми країнах-членах ЄС.

«Наразі немає жодних ознак того, що вакцинація спричинила ці стани, які не вказані як побічні ефекти з цим препаратом. Переваги вакцини продовжують перевищувати ризики», – цитує МОЗ повідомлення EMA.

Також агентство EMA повідомило, що не знайшло доказів, які б підтверджували випадки порушень згортання крові саме після вакцинації, що було зафіксовано в Австрії.

Читайте також: Євросоюз може схвалити до літа COVID-вакцину компанії CureVac

Федеральний офіс безпеки в охороні здоров'я (BASG) Австрії також дійшов висновку, про відсутність причинно-наслідкового зв'язку між цими ускладненнями та вакцинацією, а канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що він сам готовий отримати щеплення, "щоб показати, що він довіряє цій вакцині".

Сьогодні, 15 березня, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країна призупиняє використання вакцини проти COVID-19 AstraZeneca.

«Рішення ухвалили відповідно до нашої європейської політики: призупинити у якості запобіжного заходу використання AstraZeneca. Маємо надію, що це буде відновлено після отримання позитивних висновків», - заявив Макрон про очікування чергових рекомендацій відносно застосування цієї вакцини від Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА).

Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан заявив, що рішення про припинення використання вакцини AstraZeneca було прийняте на основі рекомендації Інституту Пауля Ерліха після отримання нових повідомлень про виникнення тромбозу у зв'язку з вакцинацією в Німеччині та Європі. Інститут Пауля Ерліха 15 березня зробив нову оцінку ситуації та висловився за необхідність проведення подальших досліджень у цьому зв’язку. Це потрібно для відновлення довіри до вакцини, сказав чиновник і висловив надію, що результати дослідження будуть доступні ще цього тижня.

Як повідомляв Укрінформ, вакцинація від СOVID-19 розпочалася в Україні 24 лютого. Вакцина AstraZeneca (Covishield) рекомендована до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я, її застосовують в Австралії, Південній Кореї, Канаді й країнах ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-