Що думають про гендерну нерівність в Україні

Що думають про гендерну нерівність в Україні

Опитування
Укрінформ
Нерівності між жінками і чоловіками в Україні поширеним явищем вважають 35% респондентів, натомість 56% вважають, що це явище рідкісне.

Про це сказав заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів під час презентації результатів всеукраїнського соціологічного опитування «Гендерні ролі та стереотипи», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні 35% респондентів говорять про те, що нерівності між обома статями є досить розповсюдженими в Україні. Ті, хто мають протилежну думку, - 56%. Якщо говорити про динаміку за останні 5 років, ми бачимо те, що дещо збільшилася кількість тих, хто говорить, що ці нерівності є більш розповсюдженими, це говорить швидше навіть не про те, що самі нерівності розповсюджені, а про те, що люди почали більше усвідомлювати, що вони взагалі існують», - розповів Мисів.

Також він звернув увагу на відмінність у сприйнятті цього питання між жінками і чоловіками.

Читайте також: У Києві презентували рекомендації з гендерної рівності для роботодавців

«Власне, про нерівності більше говорять жінки, оскільки вони з цим стикаються частіше і для них ця тема є гострішою», - зауважив Мисів.

Окрім того, за його словами, 34% респондентів вважають, що у питанні кар’єрного росту чоловіки мають більше можливостей, на думку 45% опитаних, чоловіки мають більше можливостей, аніж жінки, у питанні щодо оплати праці, а 54% респондентів вважають, що чоловіки мають більше можливостей у політичній діяльності.

Мисів відзначив, що у питанні про можливості кар’єрного зростання в Україні близько половини опитаних вважають, що як для чоловіків, так і жінок вони є однаковими. Водночас третина переконана, що у чоловіків у цій сфері є переваги, а стосовно жінок такої думки дотримуються лише 12%.

Згідно з результатами опитування, оцінюючи можливості у питаннях кар’єри, оплати праці та політичної діяльності, чоловіки частіше говорили про рівні можливості обох статей, аніж жінки. Натомість жінки, навпаки, частіше зазначали про кращі можливості для чоловіків. Також, чим старші респонденти, тим частіше вони зазначали, що у чоловіків більші можливості, аніж у жінок.

Читайте також: Майже 70% українців святкуватимуть 8 березня

Опитування проведено Соціологічною групою «Рейтинг» 27 – 28 лютого 2021 року серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Опитано 1500 респондентів шляхом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-