Житло для переселенців надають там, де воно є – Прем'єр

Житло для переселенців надають там, де воно є – Прем'єр

Укрінформ
Житло для внутрішньо переміщених осіб надається у будь-якому населеному пункті, де таке наявне. 

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час пресконференції за підсумками року роботи очолюваного ним уряду, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми змінили підходи, і житло надається там, де таке житло є. Крім цього, є програма іпотеки під 7 відсотків. Але все одно ця програма для багатьох внутрішньо переміщених може бути непідйомна», - сказав Прем'єр.

І тому, за його словами, уряд працює над запровадженням роботи державної іпотечної установи і передачі житла в іпотеку громадянам, які цього потребують, зокрема, на довгі терміни.

Шмигаль зауважив, що це дуже низький відсоток, і «можливо в окремих випадках для ВПО буде окрема програма. Зараз над цим працює міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій".

Тобто, наразі основне у питанні надання житла - це пільгове кредитування або іпотека державна. «Це дві ключові можливості», підкреслив Шмигаль.

Він нагадав, що є грантові програми від міжнародних партнерів для окремих категорій внутрішньо переміщених осіб: «І є державний бюджет, який виділяється для купівлі житла у регіонах. Звичайно це невелика кількість, і воно купується у першу чергу одиноким мамам з дітьми, сім’ям з інвалідністю».

Читайте також: В Україні кількість переселенців зросла майже до 1,5 мільйона осіб

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів на засіданні 23 грудня 2020 р. ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку надання в тимчасове користування житлових приміщень з фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО)». Зокрема, відтепер внутрішньо переміщені особи зможуть отримувати житло у будь-якому населеному пункті, де наявне таке житло, а не лише в населених пунктах, де людина перебуває протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.

Окрім того, розширено перелік громадян, яким можуть вручити ордер на житло, якщо у внутрішньо переміщеної особи немає можливості забрати його особисто.

Також, зміни передбачають, що органи місцевого самоврядування будуть визначати додаткові критерії, за якими надаватиметься житло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-