Люди з психічними розладами - другі за ризиком смертності від COVID-19

Люди з психічними розладами - другі за ризиком смертності від COVID-19

Дослідження
Укрінформ
Американські вчені пов'язують розлади шизофренічного спектра з підвищеним як мінімум вдвічі ризиком смертності від коронавірусу.

Як передає Укрінформ, робота опублікована в журналі JAMA Psychiatry.

Автори нової роботи - співробітники Медичного центру Лангоне при Нью-Йоркському університеті та Інституту психіатричних досліджень Натана Клайна у Нью-Йорку - вирішили оцінити зв'язок між психічними розладами, в тому числі афективними (розлади настрою), тривожними і шизофренічного спектра, і смертністю серед дорослих, які заразилися коронавірусом. Грунтуючись на попередніх дослідженнях смертності від усіх відомих причин, вони припустили, що ризик смерті буде підвищеним в усіх трьох психіатричних діагностичних групах, особливо для пацієнтів з розладами шизофренічного спектру.

Читайте також: ВООЗ пропонує ввести в Україні нову модель психіатричної допомоги

Ретроспективний когортний аналіз включав 7348 пацієнтів (середній вік - 54 роки, 53% - жінки; більшість були білими) з підтвердженим діагнозом COVID-19. Також деякі мали діагноз за МКХ-10: розлади шизофренічного спектру (75 осіб, 1,0%), афективні (564, 7,7%) або тривожні (360, 4,9%). Дослідження проводили з 3 березня по 3 травня 2020 року. Смертність визначали як смерть або направлення до хоспісу через 45 днів після позитивного результату тесту. В результаті з'ясувалося, що порівняно з хворими на COVID-19, що не мали розладів шизофренічного спектра, у страждаючих ними учасників дослідження ризик смертності був більш ніж удвічі вище.

Читайте також: До психіатрів звернулися понад 300 тисяч українців за 2019 рік – Степанов

За словами вчених, висновки дослідження очікувані, оскільки пацієнти з психічними розладами часто страждають і іншими захворюваннями, в тому числі серцево-судинними. «Що стало несподіванкою, так це високий ризик смертності, пов'язаний саме з розладами шизофренічного спектру, який посів друге місце після віку серед всіх досліджених нами демографічних і медичних факторів ризику», - цитує Naked Science провідного автора роботи Катлін Немані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-