У Медзакупівлях пояснили, як формується вартість вакцини Sinovac

У Медзакупівлях пояснили, як формується вартість вакцини Sinovac

Укрінформ
Гендиректор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов роз'яснив, яким чином відбувається формування ціни на вакцину від коронавірусу CoronaVac (Sinovac) у світі та для України.

Про це передає Укрінформ із посиланням на допис Жумаділова у Фейсбуці.

"У відкритих джерелах щодо ціни на вакцину CoronaVac (Sinovac) станом на сьогодні доступні дві цифри:

- 59,5 дол. США за дві дози. За такою ціною урядові служби міста Jiaxing (Китай) пропонували вакцину мешканцям міста. Таким чином, вартість однієї дози складала 29,75 дол. США за одиницю. З урахуванням ціни, що має Україна (17,85 дол. США), приводом для занепокоєння ця інформація бути не може", - йдеться у повідомленні.

Водночас, за його словами, є інформація і про іншу вартість вакцини. Зокрема, в Індонезії вакцина CoronaVac (Sinovac) буде доступною за ціною 13,57 дол. США за одну дозу.

Читайте також: «Медзакупівлі» заявляє, що в бюджеті-2021 передбачили мало грошей на COVID-вакцину

Посадовець пояснив це так. По-перше, Індонезія виступила не просто замовником товару, але заздалегідь запропонувала майданчик для клінічних випробувань вакцини-кандидата. По-друге, Індонезія замовляє не 1,9 млн. доз, як Україна, а 140 млн. доз вакцини.

По-третє, за словами Жумаділова, Індонезія купує речовину “in bulk”. Тобто - вторинне пакування, маркування, контроль серій виконують власне індонезійці. Така закупівельна стратегія приводить до здешевшання продукції.

Читайте також: Ізраїль лідирує за темпами вакцинації від COVID-19

При цьому Жумаділов уточнив, що дійсно є дешевші вакцини. Зокрема, ті, що виробляються за іншими технологіями - векторні, атенуйовані (ослаблений вірус), білкові вакцини. Однак вакцини різного типу не варто порівнювати.

"З огляду на різну собівартість виробництва вакцин різного типу, коректнішим буде порівнювати вартість CoronaVac із іншими вакцинами, в основі яких той самий класичний метод інактивації вірусу. Такий метод наразі вважається одним з найдорожчих. Його використовують кілька інших виробників, зокрема, ще один китайський виробник Sinopharm, який публічно декларував вартість двох доз своєї вакцини на рівні 150 дол. США (75 дол. США за одиницю)", - зазначив глава Медзакупівель.

Він також відзначив, що для України особливе значення має той аргумент, що вакцини, що містять інактивований вірус, мають і високий рівень безпеки, і простіші умови траспортування та зберігання.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я 30 грудня уклало контракт про постачання в Україну в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech від COVID-19 обсягом 1,9 млн доз за ціною 504 грн за дозу.

Очікується, що перша партія вакцини Sinovac Biotech для України - 700 тис. доз - буде поставлена протягом 30 днів після її офіційної реєстрації в Китаї або одним із компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.

Sinovac Biotech є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається при температурі від +2 до +8°C. Проведені клінічні випробування у різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Вакцини Pfizer i Moderna – це матричні РНК-вакцини, Astra Zeneca – це векторна вакцина. Вони нові й до цього часу широко не використовувались.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-