Експерт запевняє, що людей варто захистити від дисбалансу інформаційних потоків

Експерт запевняє, що людей варто захистити від дисбалансу інформаційних потоків

Укрінформ
Кожна людина має право на баланс та рівновагу інформаційного середовища. Але для цього слід чітко розділити межу між свободою слова і дезінформацією.

Про це наголосив британський експерт, науковець університету Джона Гопкінса Пітер Померанцев на Львівському безпековому форумі, який з 9 по 14 листопада проходить в онлайн-форматі, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо зайти в Ютуб і ввести слово «Сирія» чи «Україна» ви побачите там вдосталь російських чи асоційованих з Росією дезінформаційних роликів. Я колись перевіряв це. І постійно надходять оновлення. Тобто, ми не отримуємо балансу інформації. Якщо Ютуб регулюється в контексті цієї сфери, тоді вони б мали нести зобов’язання. Або ж подавати алгоритм комбінації інформації та відслідковувати, щоб вона була правдивою. Але це дуже складний шлях. Але людей від цього слід якимось чином захищати», - зауважив Померанцев.

За його словами, найбільша складність полягає в тому, що як тільки визначити дезінформацію, як незаконну категорію, правозахисники відразу скажуть, що то такі правила під час диктатури, а в нас демократія і свобода слова. «Якщо людина юзер в онлайні, не розуміє, як створюється інформаційне середовище, не може відрізнити людину від бота, тоді однозначно права людини порушуються», - каже експерт.

Померанцев стверджує, що ми живемо в час інформаційного парадокса: в нас зараз є набагато більше інформації аніж будь-коли раніше, але з іншого боку ми знаємо набагато менше, як ця інформація створюється.

Читайте також: Європейська конвенція може бути застосована в боротьбі з дезінформацією - експерт

«Ми не знаємо чи це реальні люди чи боти і тролі за якими стоїть певна структура, ми не знаємо які алгоритми її поширення і як використовують цю інформацію в зловмисних цілях. У Фейсбуці ми не знаємо, як структурована ця інформація і як вона впливає, ми навіть не знаємо, як наші власні дані використовуються для того, щоб зробити з нас мішеней. Виходить парадокс, що про це все ми інформації не маємо. Зараз ми живемо в свого роду чорному ящику» - додав експерт.

На його думку, ми маємо дивитися далі ніж просто мати право на інформацію, гарантоване нам ст.19 Декларації прав людини, ми повинні серйозніше задуматися про наше сприйняття демократичного громадського простору, тому що це пов’язано з публічним сектором і тим дискурсом, який поширюється.

Як повідомляв Укрінформ, Львівський безпековий форум-2020 присвячений пошуку цінностей нового світового безпекового порядку, а також захисту інформаційної ідентичності людини в умовах зростаючої інформатизації суспільства. Львівський безпековий форум відбувається вже вчетверте за сприяння Трасту Чорного моря Німецького фонду Маршала, Відділу публічної дипломатії НАТО та Фонду Ганса Зайделя.

У зв’язку із пандемією COVID-19 Львівський безпековий форум 2020 проходить у форматі експертного он-лайн марафону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-