Сьогодні відзначають День захисника України

Сьогодні відзначають День захисника України

Укрінформ
У середу, 14 жовтня, у нашій державі відзначають День захисника України, а християни східного обряду - ще й свято Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисника України офіційно встановлений Указом Президента від 14 жовтня 2014 року «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

Потреба у такому загальнодержавному святі гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги наших солдат на передовій, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Дата 14 жовтня обрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

У ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним сьогоденням.

І нині українська армія береже бойові традиції предків, тому у війську з’явилися назви з іменами легендарних українських полководців та формацій минулого. Наступність поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір «мазепинка», нарукавний тризуб. А гасло «Слава Україні! – Героям слава!» стало офіційним вітанням українського війська.

Саме тому цьогоріч Інститут національної пам'яті запропонував тему сьогоднішнього дня: «Героям слава!».

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав українських захисників зі святом.

«Військовослужбовці, добровольці, волонтери, медики, ви всі - герої сьогодення! Незважаючи на будь-які труднощі, ви продовжуєте стояти на захисті нашої держави. Завдяки вам ми можемо творити завтра та розвивати країну для наших дітей, їх щасливого та головне - мирного майбутнього», - відзначив Разумков.

Він констатував, що Україна сьомий рік змушена відстоювати свій суверенітет та територіальну цілісність. «Увесь світ вразила готовність звичайних українців стати на захист своєї країни, їх відвага та внутрішня сила. Кожен із нас розуміє, наскільки це складна, відповідальна та почесна місія. І ми завжди пам'ятатимемо тих, хто віддав життя за свою державу», - наголосив Разумков.

Голова ВР висловив вдячність всім, хто захищав та продовжує захищати Україну, хто щодня ризикує, аби довести, що Україна - сильна, суверенна та демократична. «Впевнений, саме завдяки вашій честі, відданості та хоробрості ми якнайшвидше повернемо мир», - підкреслив він.

Міністр оборони України Андрій Таран привітав військових з Днем захисника.

“Україна існуватиме доти, доки буде здатною захищатися. Сьогодні, у новітню добу, українці знову продемонстрували здатність розгортати широкий рух опору, давши рішучу відсіч російській агресії. ”, - йдеться у привітанні.

Міністр зазначив, що зараз у лавах захисників України вся українська громада - бійці на передовій, новобранці, учасники бойових дій на Сході України, волонтери, жінки та чоловіки.

“Сьогодні день кожного з вас — День Захисника України! Ми шануємо всіх, хто упродовж століть боронив українську землю! Беремо приклад з героїв визвольного руху! Бережемо пам’ять про полеглих на Сході України!...Ми схиляємо голови перед подвигом мужніх українських воїнів, які віддали життя у боротьбі з підступним ворогом. Повік не забудемо їхній заповіт — відстояти незалежність та відновити територіальну цілісність України. Для цього розбудовуємо сучасне та сильне військо, сумісне зі збройними силами держав-членів НАТО”, - наголосив Таран.

Міністр оборони побажав захисникам України здоров’я, енергії, сили духу, миру та злагоди у домівках.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що День захисника уособлює дух боротьби за Українську державу.

"Це свято уособлює дух боротьби за Українську державу в різні періоди історії та сьогодення. Свято захисника - це данина пам’яті нашим предкам, які боролися за сильну та незалежну Україну. І сьогодні наші воїни продовжують самовіддано та мужньо стояти на її захисті", - сказав Прем'єр-міністр.

Глава уряду наголосив, що зараз захисниками України є всі, кому небайдужа доля держави

"Дякую всім, хто своєю роботою, професіоналізмом, волонтерською діяльністю сприяє обороні нашої держави та робить її успішною та сильною. Вклоняюсь у пам'ять про тих, хто віддав своє життя у боротьбі за Україну", - сказав Прем'єр-міністр.

Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв привітав побратимів, ветеранів російсько-української війни з Днем захисника України, Днем українського козацтва та святом Покрови Пресвятої Богородиці.

«Споконвіку українці зверталися до Пресвятої Богородиці за заступництвом і вважали її своєю небесною покровителькою, а козацька слава, що є нашою національною гордістю й історичним спадком, завжди надихає нас рухатися лише вперед до перемоги. Тому вочевидь, що цей день для вшанування захисників України обраний не випадково», - зазначив він.

За словами командувача Об’єднаних сил, у цей святковий день, що окроплений кров’ю та освячений вірою, весь український народ вшановує мужність та героїзм захисників суверенітету та територіальної цілісності України.

«Наш народ завжди прагнув до незалежності, давав достойну відсіч агресорам і відстоював рідну землю від загарбників. Саме тому всі ті, хто носить почесне звання захисника України, уособлюють етапи розвитку українського війська: це й князівські дружинники, запорізькі козаки, січові стрільці, вояки УПА та сучасні воїни України», - сказав Наєв.

Він висловив велику вдячність і повагу всім, хто стоїть сьогодні на передових позиціях, продовжуючи захищати цілісність і суверенітет держави.

«Низько схиляю голову у жалобі за тими, хто віддав за Україну найдорожче - своє життя. Вже в наші часи ряди героїв, що загинули за соборність та волю України, поповнили Герої Небесної сотні та тисячі учасників Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. Обов’язок кожного з нас – завжди пам’ятати про цих героїв. Ми також не маємо права забувати про їх осиротілі родини, про тих, хто вижив і потребує нашої з вами уваги, підтримки та допомоги», - підкреслив Наєв.

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-