Прокуратура поновила розслідування у справі Гандзюк і наполягає на арешті Мангера

Прокуратура поновила розслідування у справі Гандзюк і наполягає на арешті Мангера

Укрінформ
Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, який підозрюється у причетності до нападу на активістку Катерину Гандзюк, вручено клопотання про зміну запобіжного заходу.

Про це на пресконференції у Херсоні 12 червня заявив його адвокат Дмитро Ільченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вчора сторона захисту отримала таку собі постанову про відновлення розслідування. Тобто, нам припинили ознайомлення з матеріалами справи і заявили про те, що справа тепер продовжується. Причому дуже важливим є те, що єдиною дією, яку вони хочуть продовжити – це вручили Владиславу Мангеру клопотання про зміну запобіжного заходу – із застави на взяття під варту", - сказав адвокат.

Як зазначає сторона захисту, підставою для зміни запобіжного заходу є, на думку прокурорів, те, що Мангер начебто "погрожує свідкам у кримінальному провадженні". При цьому адвокати звертають увагу, що ці особи перебувають під вартою в СІЗО СБУ.

Адвокат Андрій Мурашкін, коментуючи клопотання про зміну запобіжного заходу Мангеру, зазначив, що при цьому чомусь не порушується питання про грошову заставу - адже Мангер перебуває під заставою. "Якщо, на думку прокуратури, пан Мангер порушив зобов’язання і все-таки намагається впливати на слідство, то логічно було б стягнути заставу у дохід держави. Проте прокуратура цього не робить, вони просто цей момент опускають", - заявив Мурашкін.

Як повідомив Ільченко, 11 червня Мангер поїхав у Київ, він повинен був підписати останній протокол про ознайомлення із матеріалами слідства, після чого справа повинна була би бути передана до суду. Мангер закінчив ознайомлюватися з матеріалами справи, розписався на всіх сторінках. Проте його не випустили із приміщення СБУ – замість цього до кабінету слідчого зайшов прокурор Синюк та вручив постанову про відновлення досудового розслідування, а також клопотання про обрання Мангеру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Проте, як зазначає сторона захисту, "завдяки зусиллям адвокатів його не вдалося затримати у приміщенні СБУ" і що адвокати вже звернулася із заявою з цього приводу до ДБР.

За словами адвокатів, ввечері 11 червня захисникам прийшло смс-повідомлення про призначення справи про обрання запобіжного заходу у суді в Києві на 10 годину 12 червня. Жоден захисник із Херсона не поїхав по такому виклику. Вони зазначили, що повідомлення не було зроблено завчасно, і з Херсона фізично проблемно дістатися у Київ, отримавши смс-повідомлення напередодні о 20 годині, крім того, мають бути судові повістки, які сторона захисту не отримала.

Як поінформували адвокати, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, нині Мангер перебуває у реанімації в лікарні в Херсоні, у нього проблеми з серцем. Проте захисники не уточнили, у якій саме лікарні зараз Мангер.

Як повідомляв Укрінформ, виконувачку обов'язків керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Читайте також: Фігурант справи Гандзюк зібрався на вибори до Херсонської облради — активісти

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу у розмірі 2 млн 497 тис. 300 гривень, яку й було внесено.

Читайте також: Справа Гандзюк: суд щодо Павловського відклали через відсутність інтернету у СІЗО

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

Читайте також: Захист Левіна відмовився від апеляції на арешт підзахисного — суд

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов'язує виконавців ("групу Торбіна") і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Водночас активісти заявили, що вважають передчасною передачу справи Гандзюк до суду. За їх словами, правоохоронці не завершивши проведення усіх слідчих дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-