Суд ухвалив рішення не про символіку дивізії

Суд ухвалив рішення не про символіку дивізії "Галичина", а про висновок УІНП щодо неї - В’ятрович

Укрінформ
ОАСК визнав протиправними дії УІНП та його ексголови Володимира В'ятровича щодо надання висновку про те, що символіка 14-ї гренадерської дивізії військ СС “Галичина” не є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення або публічне використання якої в Україні заборонено.

Засідання суду відбулося у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після повної та всебічної оцінки матеріалів справи, їх об’єктивного розгляду у відкритому судовому засіданні ОАСК визнав протиправними дії відповідачів щодо надання висновку про те, що символіка 14-ї гренадерської дивізії військ СС "Галичина" (1-ї Української дивізії УНА) відповідно до чинного законодавства України не є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення якої заборонено в Україні", - йдеться у повідомленні пресслужби суду.

Також зазначається, що суд зобов’язав Український інститут національної пам’яті та його посадових осіб утриматися від поширення вказаного висновку, викладеного в листі від 16 травня 2017 року за №01/1015.

Як інформують у суді, справа розглядалася колегією суддів Окружного адміністративного суду міста Києва, загалом було проведено близько 20 відкритих судових засідань. Також у суді зазначають, що "Володимир В’ятрович, який був належним чином повідомлений про дати судових засідань, не з’являвся на них протягом всього строку розгляду справи".

При цьому суд ухвалами від 6 листопада 2019 року та від 4 грудня 2019 року визнавав явку В'ятровича на судове засідання обов'язковою, підкреслюється у повідомленні.

Сам В'ятрович на своїй сторінці у Facebook наголосив, що в рішенні йдеться саме про висновок УІНП, а не про саму символіку.

“В оприлюдненому рішенні суду немає нічого про те, чи є символіка дивізії «Галичина» символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму.

Суд вирішив, що УІНП не мав відповідати на звернення громадянина щодо приналежності цієї символіки до нацистської. Хоча як УІНП як центральний орган виконавчої влади міг не надати відповіді громадянину, для мене залишається загадкою”, - зазначив В’ятрович.

Читайте також: В'ятрович дав свідчення ДБР у справі щодо форуму пам'яті жертв Голодомору

Як повідомляв Укрінформ, Окружний адміністративний суд м. Києва розглядав позов, поданий у 2017 році (справа №826/11325/17) до тодішнього голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, який у травні 2017 року заявив, що символіка дивізії СС "Галичина" не підпадає під закон про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів в Україні і заборону їхньої символіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-