Попри пандемію Україна вшанувала пам'ять жертв концтабору

Попри пандемію Україна вшанувала пам'ять жертв концтабору "Маутхаузена"

Фото
Укрінформ
Попри пандемію коронавірусу представники Посольства України в Австрії вшанували пам'ять жертв концентраційного табору "Маутхаузен", на місці якого зараз створений меморіальний комплекс.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Щороку тут збирається вся політична еліта країни та дипломатичний корпус, щоб покласти вінки. Цього року через пандемію урочистості були скасовані, але для посольства було важливим все таки тут бути, особливо в цей ювілейний день. Вшанувати свої покійних, своїх мучеників - це обов’язково ", - зазначив Надзвичайний та Повноважений Посол України в Австрії Олександр Щерба.

Вшанування на території меморіального комплексу "Концтабір Маутхаузен", що у Верхній Австрії неподалік Лінца, проходило 5 травня – у день звільнення табору американськими військами, що відбулося 5 травня 1945 року. Українська дипломатична делегація була невелика – не більше 10 осіб, як це передбачають нові австрійські карантинні вимоги щодо зібрань. Також при покладанні квітів дотримувалася необхідна дистанція в 1 метр. Українці поклали вінки як до свого національного пам’ятника, так і до меморіалів та пам’ятних дощок низки інших держав.

Пам’ятник українським жертвам "Маутхаузена" встановлений в меморіальній зоні на місці колишніх бараків "СС", де держави створили окремі місця для вшанування пам’яті своїх співвітчизників. На зробленому з каміння пам’ятнику зображена жінка-янгол, яка схилила голову, а в руках тримає калину. Внизу гранітні блоки, на них – зроблений з металу терновий вінок та написи українською та німецькою мовою: "Вічна пам'ять синам і донькам України".

Читайте також: В Австрії тисячі готельєрів вимагатимуть відшкодування збитків через карантин – ЗМІ

Скільки саме українців загинули в таборі "Маутгаузен", досі невідомо. Виправити ситуацію покликане ініційоване посольством історичне дослідження "Українці в Маутгаузені", яке включає спогади, архівні записи, старі фотографії та інтерв’ю ще живих бранців концтабору.

"Важливо, що вже готова книга під назвою "Українці в Маутхаузені" - дослідження людських доль, людей, які тут були, вижили, або знайшли свою смерть. Ця книга вже написана, зараз йде мова лише про її видання. Сподіваюся, що в Українського інституту національної пам'яті знайдуться кошти, щоб видати цю книгу. Це - данина пошани нашим мученикам", - зазначив посол в Австрії.

На території меморіального комплексу у середу майже не було людей, за винятком поодиноких відвідувачів. Як і майже не було вінків та квітів. Тепер поруч з вінками від політичного керівництва Австрійської Республіки, появилися вінки та квіти і від Української держави.

"Важливо пам’ятати про те, що трапилося, і говорити та діяти так, щоб це ніколи більше не повторилося. Щоб нацизм ніколи знову і ніде не проріс. Насильства та людської нетерпимості не повинно бути в нашому житті. І особливо це слід пам’ятати тим, хто інколи говорить про те, що "можем повторить", - заявив О.Щерба.

Читайте також: Пандемія COVID-19 не буде для ЄС тим, чим Чорнобиль став для СРСР - посол Щерба

Попри пандемію Україна вшанувала пам'ять жертв концтабору "Маутхаузена" / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Як відомо, "Маутхаузен" був єдиним концтабором на території Рейху, який за нацистською класифікацією належав до "категорії ІІІ". Ця категорія означала – "знищення через працю". Умови утримання у таборі були найтяжчими в системі нацистських концтаборів. За час існування концтабору через нього та його філії пройшло близько 200 тис. в'язнів 40 національностей, у т. ч. 8,5 тис. жінок. Серед арештантів були також діти й підлітки. Загалом у концтаборі "Маутхаузен" та його філіях з 1938 року і по 5 травня 1945 року загинуло близько 120 тис. осіб, у тому числі тисячі українців.

Детальніше читайте в матеріалі на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-