Культурні пам’ятки і війна: МКІП пояснило, чому Гаазька конвенція важлива для України

Культурні пам’ятки і війна: МКІП пояснило, чому Гаазька конвенція важлива для України

Укрінформ
Ухвалення закону про приєднання України до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту є надзвичайно важливим кроком у контексті нинішньої збройної агресії з боку РФ.

Про це заявила т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, повідомляє Урядовий портал.

«Я пишаюся тим, що нам вдалося реалізувати те, про що стільки років велися розмови», – зазначила Фоменко.

Зазначається, що ратифікація Другого протоколу до Гаазької конвенції «Про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року» значно розширює та посилює відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини у разі збройного конфлікту. Зокрема, документ встановлює додаткові обмеження в застосуванні принципу «військової необхідності», запроваджує інститут «посиленого захисту», регламентує питання кримінального переслідування за злочини проти культурних цінностей.

Читайте також: Захист пам’яток під час війни: Україна ратифікує протокол Гаазької конвенції

Крім того, він передбачає захист культурних цінностей на окупованих територіях, адже під час збройного конфлікту забороняється будь-яке використання цих цінностей, якщо воно може призвести до їх руйнування або пошкодження; будь-який незаконний експорт, інше вилучення або передача права власності на культурну цінність; будь-які археологічні розкопки, якщо тільки це не потрібно виключно для охорони, обліку або збереження культурної цінності; будь-які модифікації або зміну виду використання культурної цінності, які мають за мету приховати або знищити свідчення культурного, історичного чи наукового характеру.

Як повідомлялося, Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 квітня ухвалила Закон "Про приєднання України до Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року" (законопроєкт №0036).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-