Румунський патріархат згоден із наданням автокефалії ПЦУ — Синод

Румунський патріархат згоден із наданням автокефалії ПЦУ — Синод

Заява
Укрінформ
Румунський патріархат погоджується з наданням автокефалії Православній церкві України.

Про це йдеться в офіційній заяві священного Синоду Румунської православної церкви від 13 лютого 2020 року, повідомляє Cerkvarium.

Як зазначається у заяві, румунський патріарх не братиме участь у зустрічі предстоятелів, ініційованій патріархом єрусалимським Феофілом ІІІ. Для того, аби не інтерпретувати зустріч в Аммані, ініційовану єрусалимським патріархом, як Синаксис (збори) предстоятелів православних церков, священний Синод вирішив, що Румунська православна церква повинна бути представлена не патріархом Румунії, а лише делегацією Румунського патріархату. Таке рішення вмотивоване тим, що кожна помісна церква несе відповідальність за збереження євхаристійної єдності.

Синодали також зазначили, що вони "погоджуються з надання автокефалії для всієї Православної церкви України (а не тільки її частини)".

Вони переконані, що цього можна досягнути тільки шляхом взаєморозуміння між Вселенським та Московським патріархатом та загально православним консенсусом.

Читайте також: Філарет поскаржився Денісовій на ліквідацію УПЦ КП

Як зазначає Cerkvarium, Румунська православна церква зайняла проукраїнську позицію, що виражено у підтримці автокефалії Православної церкви України. Більше того, румуни розуміють, що Синаксис предстоятелів може збирати тільки Вселенський патріархат, а тому румунський патріарх не буде брати участі у зустрічі в Аммані.

"При цьому церковний Бухарест не хоче сваритися з Московським патріархатом, а тому намагається виглядати нейтрально. Адже в них є спірне питання в Молдові, і вочевидь своєю стриманою позицією румуни можуть щось виторгувати у РПЦ. Саме в цьому контексті треба розуміти заяви РумПЦ щодо необхідності діалогу між Москвою та Константинополем, всеправославного консенсусу та автокефалії саме для всіх православних в України. Проте ці ідеї є занадто утопічними та далекими від реальності. Автокефалія від Константинополя пропонувалася всім православним, і кожен єпископ, включно з предстоятелем УПЦ (МП) митрополитом Онуфрієм, отримав запрошення взяти участь в об’єднавчому Соборі. Більше того, в УПЦ (МП) була реальна можливість очолити автокефальний процес і зробити предстоятелем саме митрополита Онуфрія. Вони її проігнорували", - йдеться у повідомленні.

По-друге, як підкреслює видання, всеправославний консенсус у нинішніх умовах є неможливим, оскільки РПЦ неодноразово заявляла про те, що ніколи не погодиться на автокефалію України. "Більше того, історія церкви має безліч прикладів, коли важливі церковні справи вирішувалися без консенсусу – рішенням більшості. В історії церкви було дуже мало консенсусних рішень. Отже, це не є традицією православної церкви. Саме тому заява РумПЦ у проросійській її частині є радше ритуальною, аніж реальною", - підсумовує видання.

Раніше повідомлялося, що священний Синод Румунської православної церкви готовий розглянути питання про визнання Православної церкви України в обмін на гарантії забезпечення прав і свобод румунських православних в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 15 грудня 2018 року відбувся об'єднавчий собор, на якому предстоятелем Православної церкви України обрали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія. 6 січня він отримав Томос про автокефалію Православної церкви України з рук Вселенського патріарха Варфоломія.

3 лютого в Софії Київській відбулася церемонія інтронізації предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія, яка завершила всі процедури, що затверджують автокефалію ПЦУ.

8 листопада 2019 року Олександрійський патріархат офіційно визнав автокефальну Православну церкву України.

Це визнання відбулося після подібного кроку з боку Грецької православної церкви, яка також розпочала євхаристичне спілкування з автокефальною Православною церквою України.

фото: Cerkvarium

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-