В Україні від наслідків куріння щодня помирає 230 осіб - депутат

В Україні від наслідків куріння щодня помирає 230 осіб - депутат

Укрінформ
Член Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Лада Булах заявляє, що в Україні від хвороб, спричинених курінням, щодня помирає 230 людей.

Про це народний депутат з фракції "Слуга народу" сказала на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодня в Україні йдуть з життя 230 українців, які хворіють на хвороби, спричинені вживанням тютюнових виробів. І це все покладається на бюджет держави - Україна лікує громадян безоплатно, але оплата за ці медичні послуги покладена на бюджет Міністерства охорони здоров’я. Тобто, ми з своїх гаманців сплачуємо податки, і за ці податки ми лікуємо курців від тих хвороб, які вони набувають протягом свої тютюнової залежності", - сказала Булах.

Вона зазначила, що залежність від тютюнокуріння вже вважається захворюванням, і додала, що лікарі на первинній ланці, мають консультувати людей з такою чи іншою залежністю.

Читайте також: МОЗ пропонує заборонити законом “смачні” сигарети

"Зараз сімейний лікар отримує капітаційну ставку за кожного пацієнта, який уклав з ним декларацію. Я цікавилася, чи відшкодовує НСЗУ лікарю консультацію щодо залежностей, в тому числі і від тютюну. І виявляється так, в капітаційну ставку входить консультація щодо будь-якої залежної поведінки - що від алкоголю, що від тютюну, що він наркотичної речовини. Тому українці, які курять, можуть прийти до свого сімейного лікаря і попросити про допомогу. Сімейний лікар зобов'язаний надати практичні поради, як зменшити залежність, як вчасно і з правильним дозуванням використати медичні засоби для зменшення фізіологічної залежності, а потім додатково пацієнт може отримати психотерапевтичну допомогу", - зазначила Булах.

Читайте також: У США підвищили вік покупки сигарет до 21 року

Також, за її словами, зараз йдуть дискусії стосовно підвищення вікового цензу для доступу до придбання тютюнових виробів та електронних сигарет. Це має зменшити кількість "дебютів" у курінні молодих людей і дітей.

"Курець, який курить, матиме змогу купити собі сигарети, молода людина, яка не курить, буде значно обмежена в можливості почати курити", - сказала Булах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-