У Міграційній службі пояснили, як може

У Міграційній службі пояснили, як може "працювати" в Україні подвійне громадянство

Укрінформ
Ідея щодо запровадження подвійного громадянства є до певної міри програмою імміграції в Україну.

Про це у інтерв'ю “Європейській правді” повідомив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

Очільник ДМС нагадав, що Президент Володимир Зеленський не раз говорив про ідею легалізації подвійного громадянства, і перший крок до цього вже зроблений – президентський законопроєкт №2590 поданий на розгляд до парламенту.

За його словами, цей документ, “певно, ще має дискутуватися у парламенті, він може бути змінений”.

“Не виключено, що будуть і додаткові проєкти з цього питання. Але вектор змін встановлений президентом”, - наголосив Соколюк.

“І тут є питання, яке багато що визначає: що це дасть Україні? Подвійне громадянство – це засіб. А мета яка?... Подвійне громадянство – це до певної міри програма імміграції в Україну. Ми втрачаємо населення, дуже багато втратили економічних мігрантів. А тому повинні запропонувати певним категоріям мігрантів: "Приїжджайте в Україну". Нам потрібне наповнення України людьми для розбудови нашої країни”, - уточнив він.

Водночас керівник ДМС підкреслив, що гасел "Приїжджайте!" недостатньо - потрібна економічна програма, яка б їх заохочувала це зробити.

Читайте також: Зеленський пропонує ВР спростити надання громадянства тим, хто воював за Україну чи втік із РФ

Соколюк уточнив, що наразі визначається, як саме буде оформлена нова процедура, “але дещо вже зрозуміло”.

“Конституційна норма про "єдине громадянство" збережеться: вона означає, що ми і далі будемо сприймати таких людей як громадян лише України, незважаючи на те, чи мають вони також паспорт іншої держави. А зміна буде у тому, що ми не будемо вимагати виходу з іншого громадянства для отримання українського паспорта”, - зазначив він.

Будуть деякі обмеження щодо країн міграційного ризику, до яких належить і держава-агресор, підкреслив голова ДМС.

“Зараз у світі у невеликому переліку країн є, за різними оцінками, від 5 до 15 мільйонів етнічних українців, які або народжені в Україні, або їхні батьки народилися в Україні. Багато з них знають українську. Їхня інтеграція у суспільство буде простою”, - наголосив Соколюк.

Він додав, що є оцінки, що від 3 до 5 мільйонів громадян України перебувають у Польщі, Німеччині, Італії або в інших країнах на заробітках.

“У більшості випадків вони зберігають громадянство України, і поява в Україні конкурентної економіки багатьох з них автоматично поверне. Тому коли ми кажемо про надання громадянства мігрантам з інших країн, то, можливо, повинна бути також економічна програма для повернення тих громадян України, хто поїхав за кордон тимчасово”, - переконаний очільник ДМС.

Фото: www.eurointegration.com.ua / Сергій Сидоренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-