Під Радою ФОПи знову мітингують проти касових апаратів

Під Радою ФОПи знову мітингують проти касових апаратів

Фото
Укрінформ
Під ВР близько сотні підприємців вимагають скасувати закони про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Протестувальники вигукують "Ганьба!" і тримають прапори та плакати із написами "Захисти ФОП", "Не дамо знищити спрощену систему!" і "Скасувати закони 128 та 129".

Поруч чергують близько 50 правоохоронців.

Мітинг під ВР на підтримку ФОП/ Фото: Геннадій Мінченко

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 20 вересня ухвалила закони "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (законопроєкт №1053-1) та "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" (№1073). Після ухвалення закони отримали номери 128-IX та 129-IX.

30 вересня у Києві під Офісом Президента зібралися понад 500 підприємців з усіх регіонів України з вимогою ветувати ці закони, які вони розцінюють як тиск на бізнес.

4 жовтня їх підписав Голова Верховної Ради, а 17 жовтня – Президент.

Читайте також: Більшість українців підтримує запровадження касових апаратів для ФОП

Закон №128-IX пропонує запровадити ряд мотиваційних заходів для споживачів, аби вони контролювали проведення розрахункових операцій продавцями та надавачами послуг через реєстратор розрахункових операцій (РРО), а для продавців – низку заходів, аби спростити користування РРО і посилити відповідальність за відмову це робити.

Передбачено можливість використання як класичного, так і програмного РРО, відсутність обмежень з боку держави на розробку програмних РРО, реєстрацію програмного РРО через Електронний кабінет.

Норма про "кешбек" набуває чинності з 1 жовтня 2020 року. Вона передбачає, що споживач, який здійснив покупку більш як на 100 грн та отримав чек, має можливість перевірити його на автентичність, і якщо з'ясується, що розрахунковий документ в електронній формі не переданий контролюючим органам, - написати скаргу, на підставі якої може бути призначена перевірка. Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцю повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Також із 1 жовтня 2020 року буде застосовуватися повний розмір штрафу за незастосування РРО або невидачу чека (100% від суми при першому порушенні і 150% при кожному наступному), які до цього застосовуються в обмеженому розмірі.

Читайте також: Підприємців спробують переконати на практиці: облік по-новому – це не страшно

З цієї ж дати починають застосуватися загальні правила використання РРО для окремих категорій платників єдиного податку ІІ-IV груп (без обмеження обсягу доходу за календарний рік), які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах; діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування; реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн.

Вимоги закону не поширюватимуться на звичайних фізичних осіб (не суб’єктів підприємницької діяльності) та платників єдиного податку І групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-