Вистава «Червоний Голод» змусила німців відчути біль українців

Вистава «Червоний Голод» змусила німців відчути біль українців

Фото, відео
Укрінформ
Показана в Берліні в останні дні листопада театральна вистава «Червоний Голод» про Голодомор в Україні стала одкровенням для багатьох глядачів.

Дехто з понад 200 гостей під час перегляду не міг стримати сліз, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Розповідь про трагічні події 1932-1933 років за допомогою ораторського мистецтва, музики та сценічних образів базується на спогадах, свідченнях та документах, зібраних у книзі «Червоний Голод» лауреатки Пулітцерівської премії Енн Аппельбаум. Адаптували сценарій польські автори Ізабела Хруслінська та Пьотр Тима, переклад німецькою зробив Кнут Гоффманн.

Посол України у ФРН Андрій Мельник перед переглядом вистави закликав депутатів німецького парламенту зробити мужній крок та визнати Голодомор геноцидом українського народу. За його словами, без усвідомлення його історичного значення навряд чи німецьке суспільство зможе по-справжньому зрозуміти причини нинішньої російської агресії на сході України та в анексованому Криму.

Читайте також: У Києві пройшов преспоказ фільму "Ціна правди"

У бесіді з кореспондентом Укрінформу Мельник визнав, що його останні контакти з керівництвом Петиційного комітету Бундестагу, який розглядає петицію про визнання Голодомору геноцидом, свідчить про те, що наразі немає повного розуміння щодо того, яким може бути остаточне рішення парламенту. Серйозною перешкодою є офіційна позиція МЗС ФРН щодо неможливості визнання Голодомору геноцидом з точки зору міжнародного права. А також позиція Соціал-демократичної партії Німеччини, яка входить в правлячу коаліцію.

«На жаль, існує реальна загроза того, що Петиційний комітет може прийняти - на основі рекомендації МЗС - рішення про формальне відхилення петиції або її переадресування до фракцій. Звичайно, це стало б фатальним сигналом для українського суспільства і завдало б непоправної шкоди нашим двостороннім відносинам», - заявив посол.

За його словами, щоб цього не сталося, українська сторона наразі веде активний пошук альтернатив для ухвалення «соломонового рішення». Важливим кроком на цьому шляху має стати візит членів Петиційного комітету в першій половині 2020 року до України, де парламентарії на власні очі змогли би переконатися у надзвичайній важливості та чутливості питання Голодомору для українського суспільства. Дати візиту визначаються.

Посольство, запевнив його керівник, має намір і надалі невтомно продовжувати боротьбу задля переконання німецьких друзів у необхідності визнання Голодомору не лише для вшанування мільйонів безневинних жертв. Це має стати також пересторогою задля запобігання подібним злочинам у майбутньому, особливо беручи до уваги відверте пропагування в Росії культу Сталіна - одного з найбільш кривавих диктаторів в історії людства.

Після перегляду вистави «Червоний Голод» посол України у ФРН написав у Twitter:

"Як у Берліні мільйони безневинних душ-жертв Голодомору отримали свій потужний, пронизливий голос. Дякуєм творцям вистави-реквієму «Червоний голод» за мотивами Енн Аппельбаум - Роксані Вікалюк та Вольфраму Спіра за те, що наші друзі змогли відкритим нервом відчути біль українців!"

Реалізували задум на сцені талановита інструменталістка, співачка Роксана Вікалюк і відомий німецький музикант Вольфрам Спир. Документальні свідчення тих, хто пережив жахіття Голодомору, читали відома німецька акторка Астрід Корс та українець Ярослав Берліон.

У виставі лунали рядки творів видатного українського поета Тараса Шевченка та поетів Миколи Руденка, Павла Тичини і Ярослава Павуляка.

Сприяло настрою і місце, де була показана вистава – у церкві Passionskirche, де особливо проникливо лунала музика стальної віолончелі та виглядали масштабні відеопроєкції.

Організувало показ Посольство України у ФРН спільно з Центральною спілкою українців Німеччини. Хочеться сподіватися, що представники відомства канцлера, Бундестага, МЗС Німеччини та німецької преси, які були присутні, по-новому подивляться на те, що вчинив Сталін в Україні, на один з найбільших злочинів в історії ХХ століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-