Повернутися на деокупований Донбас готові 40% переселенців

Повернутися на деокупований Донбас готові 40% переселенців

Дослідження
Укрінформ
40% вимушених переселенців, що проживають у місцях компактного проживання, готові повернутись на місце постійного проживання за гарантій безпеки та відновлення української влади на непідконтрольних територіях.

Про це йдеться у звіті за результатами дослідження "Затяжна тимчасовість: як живуть ВПО у місцях компактного проживання" від БФ "Право на захист", презентованого в Укрінформі.

"З усіх опитаних, більшість (38%) наразі не розглядає жодних варіантів переселення чи повернення. 27% розглядає тільки можливість повернення на місце постійного проживання. 19% націлені тільки на пошук окремого житла", - йдеться у результатах дослідження.

Загалом, 40% мешканців МКП (місць компактного проживання - прим.) розглядають можливість повернення на місце постійного проживання за певних умов.

"Переважно це гарантії безпеки (81%) та відновлення української влади (61%). Доволі помітну частку становить придатний для проживання стан житла (29%), доступ до працевлаштування (20%), забезпечення громадянських прав (16%) та доступ до медичного обслуговування (14%)", - йдеться у звіті.

Також зазначається, що вимушені переселенці серед причин, через які вони не розглядають можливість повернення, назвали продовження бойових дій (51%) та загальну небезпеку на непідконтрольних територіях (49%).

"Доволі поширеними причинами є зруйноване житло (23%) та кращий рівень соціального забезпечення на контрольованих українським урядом територій (20%). кращий доступ до послуг (17%) і відсутність засобів до існування на тимчасово непідконтрольних українському уряду територій (15%)", - зазначено у результатах дослідження.

Дослідження "Затяжна тимчасовість: як живуть ВПО у місцях компактного проживання" провели експерти БФ "Право на захист" на основі моніторингу та опитування переселенців, проведених у 41 МКП ВПО в Донецькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській. Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській. Харківській та Херсонській областях та у Києві.

Участь у дослідженні взяли 1528 переселенців - мешканців місць компактного проживання.

Теоретична похибка вибірки - 2,2%. похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту - 3,3%.

Читайте також: Білорусь прийняла десятки тисяч переселенців із Донбасу - Зеленський

Презентація результатів дослідження проходила в рамках проєкту «Адвокація, захист та правова допомога внутрішньо переміщеним особам», що реалізується БФ «Право на захист» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).

Проєкт спрямований на моніторинг порушення прав та надання прямої юридичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а також іншим групам населення, які постраждали внаслідок конфлікту, посилення потенціалу державних органів та громадянського сектора та зміцнення законодавчої та нормативної бази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-