Більшість українців виступають проти

Більшість українців виступають проти "особливого статусу" для ОРДЛО

Дослідження
Укрінформ
Більшість українців (56%) виступають проти надання і закріплення в Конституції України "особливого статусу" для окремих територій Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у дослідженні Центру Разумкова, проведеному з 4 по 9 жовтня 2019 року.

Як зазначається у дослідженні, 40% респондентів, оцінюючи ситуацію на Донбасі, вважають, що на сході України відбувається війна між Україною і Росією, ще 20% — що там відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією, 15% поділяють думку, що на сході України відбувається громадянська війна — конфлікт між проукраїнськи і проросійськи налаштованими громадянами України, 7% — війна між Росією і США, і 7% — що на сході України відбувається боротьба за незалежність Донецької та Луганської народних республік.

Говорячи про політичне майбутнє територій "ДНР" та "ЛНР", більшість громадян України (56%) хотіли б, щоб ці території повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були раніше, 13,5% — щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10% — щоб ці території утворили автономію у складі України, 3% — щоб ці території відокремилися від України і стали незалежними державами, 3% — щоб ці території відокремилися від України і увійшли до складу Російської Федерації.

Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 23,5% громадян (проти цього виступають 52%). Разом з тим, лише 12% підтримали б відокремлення територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР", від України (не підтримують — 73%), лише 10% підтримали б визнання Криму російською територією в обмін на звільнення Донбасу (не підтримують — 70%).

Більшість респондентів (56%) виступають проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької та Луганської областей (підтримують це лише 26% опитаних). Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою (63% її не підтримують, підтримують — 17%).

Читайте також: Українці найбільше довіряють Зеленському, Разумкову й Гончаруку

Також переважно відкидаються громадською думкою такі компроміси задля досягнення миру на Донбасі: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%, підтримують — 18%), відмова від євроінтеграції, вихід з Угоди про асоціацію з ЄС (не підтримують 59%, підтримують — 19%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%, підтримують — 29,5%), відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України (не підтримують 54%, підтримують — 25%).

При цьому 47% опитаних не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з "ДНР" і "ЛНР" (підтримують — 36%). Водночас відносна більшість (44%) не підтримують ідею припинення фінансування територій, зайнятих "ДНР" і "ЛНР" (виплату пенсій, зарплат тощо), підтримують — 33%. Суперечливою є громадська думка стосовно започаткування офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом "ДНР" і "ЛНР" — частка тих, хто підтримує цю ідею (41,5%), статистично значуще не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (39%).

Читайте також: Значна більшість українців хочуть миру на умовах Києва, а не Москви

Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 жовтня 2019 року. Було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-