Допомоги потребують 380 тисяч ветеранів: Коляда сподівається на підтримку НАТО

Допомоги потребують 380 тисяч ветеранів: Коляда сподівається на підтримку НАТО

Укрінформ
Україна відчуває постійну підтримку НАТО у здійсненні реформ, і дуже вдячна за готовність союзників до спільного з Україною фінансування програм реабілітації ветеранів військової служби та їх реінтеграції у суспільство.

Про це у середу в Брюссельській штаб-квартирі НАТО під час зустрічі з журналістами розповіла міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Урядовець у складі української делегації взяла участь у засіданні Спільної робочої групи з питань воєнної реформи високого рівня, під час якого, зокрема, розглядалися питання розвитку ініціатив в рамках Трастового фонду НАТО щодо зміни військової кар’єри на професійну цивільну.

«В цьому році закінчився перший етап діяльності в рамках Трастового фонду, коли країни НАТО успішно фінансували певні освітні проєкти та програми з психологічної підтримки. Нині ми хочемо поєднати в одному місці державні й недержавні зусилля, а також зусилля міжнародних партнерів, щоб ця допомога доходила до конкретного ветерана. Країна-лідер цього Трастового фонду – Норвегія закликала всі країни долучитися до другого етапу, концепцію якого ми сьогодні представили. Союзники готові співфінансувати цей наступний етап. З реакції представників інших країн я зрозуміла, що ми маємо величезну надію на успіх», - сказала Оксана Коляда.

За словами урядовця, Україна вдячна представникам Альянсу за продовження важливої допомоги у реабілітації ветеранів військової служби. Разом з цим, фінансування таких зусиль відображене також в програмі діяльності уряду України на найближчі п’ять років.

«Практичний аспект нашої співпраці з Трастовим фондом НАТО може полягати у створенні так званих «ветеранських просторів» у кожному обласному центрі. Ми зрозуміли, з урахуванням власного і міжнародного досвіду, що лише працюючи комплексно, поєднуючи зусилля державних і недержавних інституцій в питаннях соціалізації ветеранів, їх професійної адаптації, в питаннях психологічної підтримки, медичних послуг, навчання їх для відкриття власної справи, у роботи з родинами і шляхом комунікації з усіма державними органами, які надають послуги ветеранами, ми можемо досягнути успіху», - зауважила міністр.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу, урядовець зазначила, що нині в Україні такого комплексного піклування потребують майже 380 тисяч лише ветеранів російсько-української війни, але остаточну цифру людей, які потребуватимуть допомоги, можна буде визначати окремо для кожного регіону, де проживають ветерани, і де, власне, й будуть розгорнуті «ветеранські простори» - майданчики, де колишні військовослужбовці зможуть отримати медичну, психологічну, соціальну, правову та будь-яку іншу підтримку для вирішення найбільш болючих та нагальних питань.

Читайте також: Коляда у Брюсселі обговорила ініціативи в рамках Трастового фонду НАТО

«Ми вже зараз маємо майже 380 тисяч ветеранів російсько-української війни, це люди віком від 30 до 45 років. Ми маємо врахувати ще одну цільову групу – це їхні родини, тому що, не працюючи з родинами, ми не зможемо досягти успіху. Дуже серйозний компонент — залучення до цих «ветеранських просторів» діючих військових, інших представників силового блоку, вже на етапі їхнього звільнення. Військовослужбовець повинен бачити піклування про себе на всіх етапах – від рекрутингового центру і до звільнення у запас», - сказала Оксана Коляда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-