Пісні та діджеї: як радіо виконують мовні квоти

Пісні та діджеї: як радіо виконують мовні квоти

Інфографіка
Укрінформ
Радіостанції перевиконують мовні квоти і за кількістю україномовних пісень, і за обсягом ведення передач державною мовою.

Про це сказали представники Національної ради з питань телебачення і радіомовлення під час пресконференції в Укрінформі.

"За результатами моніторингу, в ефірі 15 загальнонаціональних радіостанцій середній показник частки пісень українською мовою за перші 6 місяців 2019 року становить 56%. Це на 8 відсоткових пунктів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Фактично частка пісень українською мовою радіостанціями загалом перевиконується на 21%", - зазначила заступник голови Національної ради Уляна Фещук.

Вона поінформувала, що серед радіостанцій музично-розважального формату найбільше україномовних пісень звучать в ефірі "Країна FM" - 100%, "UA:Радіо Промінь" - 97%, "UA:Радіо Культура" - 88%, "Перець FM" - 47%, "Русское радио — Україна" - 43%.

На окремих радіостанціях спостерігається зростання відсотка пісень українською мовою. Зокрема, такі позитивні тенденції можна відслідкувати на "Радіо НВ" - зростання на 39 відсоткових пунктів, "UA:Радіо Культура" - +16 в.п., "Перець FM" - +9 в.п., "Люкс ФМ" - +9 в.п., "UA:Українське радіо" - +8 в.п.

"Щодо ведення передач українською мовою, коли диктори і діджеї змушені були вчити українську і радіостанції фінансово вклалися в це, то зараз ведення передач українською становить 90%. Це на 6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Винятково українською мовою ведуть передачі на радіостанціях "UA:Українське радіо", "UA:Радіо Промінь", "UA:Радіо Культура", "Країна FM". Значно зросла кількість передач українською мовою на радіостанціях "Хіт FM" - на 23%, "П’ятниця" - на 12%, "Люкс ФМ" - на 11%, "Kiss FM" і "Мелодія" - по 9%", - зазначила Фещук.

Як додав член Національної ради Максим Онопрієнко, збільшення обсягів української мови відбувається і в ефірі регіональних та місцевих радіостанцій.

"Передусім йдеться про обсяг пісень — кожна друга пісня звучить українською. І її середній показник становить 53%. Порівняно з аналогічним періодом минулого року частка україномовних пісень зросла на 5 відсоткових пунктів, а перевиконання визначеної законом квоти сягає 18 відсоткових пунктів", - зазначив він.

Онопрієнко також поінформував, що в 11 областях середній показник обсягу україномовних пісень — 50% і вище. Це Сумська — 81%, Рівненська — 80%, Тернопільська — 78%, Івано-Франківська — 71%, Волинська — 63%, Львівська — 61%, Харківська — 56%, Херсонська — 54%, Чернівецька — 53%, Донецька — 52%, Кіровоградська — 50%.

Читайте також: "Мовні квоти" повернули українську на радіо і ТБ - Костинський

Найбільша динаміка зростання спостерігалася у 5-ти областях: Сумській — на 22 в.п., Харківській — на 20 в.п., Херсонській — на 12 в.п., Полтавській — на 9 в.п., Чернівецькій — на 8 в.п.

"Лише в двох областях — мінімальні показники виконання квоти. Це Хмельницька — 36% і Дніпропетровська — 38%. І швидше за все це викликано тим, що розвиток місцевого і регіонального мовлення там не досить потужний", - зауважив Онопрієнко.

А щодо обсягу ведення передач українською мовою, то так само спостерігається позитивна динаміка, підкреслив він.

"У першому півріччі 2019 року обсяг ведення передач українською мовою становив 93%, що на 1% більше, ніж торік. Перевиконання квоти місцевими і регіональними радіостанціями становить 33%. А в 10 областях середній показник перевищує 95%. Це Волинська, Рівненська, Хмельницька — 100%, Чернівецька - 99%, Сумська, Черкаська, Львівська — 98%, Чернігівська, Івано-Франківська — 97%, Харківська — 96%. У 7-ми областях зафіксовано значне зростання обсягу ведення передач українською мовою. Це Донецька- на 8%, Миколаїнська і Потапвська- на 5%, Сумська, Харківська, Київська та м.Київ — на 4%", - сказав Онопрієнко.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-