Бородянський обговорив з послом Польщі процедуру ексгумації поховань

Бородянський обговорив з послом Польщі процедуру ексгумації поховань

Укрінформ
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський на зустрічі з послом Польщі в Україні Бартошем Ціхоцьким підтвердив заяву Президента України про зняття обмежень на пошуково-ексгумаційні роботи в Україні.
Про це міністр повідомив у Facebook.

"Зі свого боку підтвердив заяву Президента України про зняття обмежень на пошуково-ексгумаційні роботи. У зв'язку з чим отримав від посла лист-звернення польської сторони щодо надання відповідних дозволів та пообіцяв оперативно надати відповідь", - написав Бородянський.

За словами міністра, він роз'яснив польській стороні процедури, які діють у сфері проведення пошукових робіт, і закликав польську сторону якнайшвидше подати необхідну документацію для того, щоб розпочати роботи.

"Запевнив у повній підтримці всього процесу проведення робіт та висловив сподівання на тісну співпрацю з Мінкультури Польщі та Інститутом національної пам’яті Польщі в питанні відновлення українських місць пам'яті в Польщі", - додав Бородянський.

Він уточнив, що сьогоднішня зустріч відбулася на виконання домовленостей президентів України та Польщі.

Як повідомлялося, за підсумками зустрічі 31 серпня президентів України та Польщі Анджей Дуда заявив, що Володимир Зеленський пообіцяв скасувати мораторій на проведення ексгумаційних робіт, запроваджений попередньою українською владою. Своєю чергою Зеленський запевнив, що готовий розблокувати отримання дозволів на ексгумацію польських поховань в Україні, а польська сторона впорядкує українські місця пам'яті в Польщі.

Читайте також: Ексгумація польських поховань: В'ятрович каже, що процес іще не розпочався

У квітні 2017 року в Польщі місцева влада, зокрема, демонтувала пам'ятник УПА на цвинтарі в селі Грушовичі поблизу Перемишля. Наприкінці 2017 року Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників та пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, в тому числі й через демонтаж українського пам'ятника в Грушовичах. В Інституті національної пам'яті Польщі заявили, що могила воїнів УПА в Грушовичах може бути відновлена після археологічних досліджень та підтвердження, що в ній справді поховані останки українців.

Фото: www.facebook.com/Borodyanskiy.Volodymyr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-