Бюджет Програми медичних гарантій становить близько 72 мільярдів — Петренко

Бюджет Програми медичних гарантій становить близько 72 мільярдів — Петренко

Укрінформ
Бюджет першої в Україні Програми медичних гарантій - перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно - становить близько 72 мільярдів гривень, його проєкт НСЗУ подала на затвердження до українського парламенту.

Про це на пресконференції повідоми голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Перший в Україні проєкт програми медичних гарантій, поданий у Верховну Раду, чекає на затвердження. Його бюджет — 72, 08 млрд грн. Саме стільки планує наступного року спрямувати НСЗУ медичним закладам за програмою медгарантій. Програма є кроком у запровадження в Україні загального медичного страхування. З прийняттям програми медичних гарантій починається ера, коли держава несе відповідальність за гарантії, які вона надає, а людина — за те, як вона дотримується правил, які дозволяють їй отримати медичні послуги безоплатно”, - сказав Петренко

Читайте також: Петренко не очолить МОЗ - результат зустрічі із Зеленським

За його словами, з наступного року усі види медичної допомоги, згідно з законом, будуть оплачуватися за новим механізмом — у межах договорів з НСЗУ.

“Це — первинна допомога, екстрена, спеціалізована, амбулаторна, стаціонарна, паліативна, реабілітаційна, допомога за пологах та вагітності та медична допомога дітям. Усі види медичної допомоги замовляють та оплачуються у межах договорів з НСЗУ. Починає реалізовуватися програма медичних гарантій. Це те, що називається гарантований державою усім пакет медичних послуг. Кожна людина буде знати, на що вона має право та за що держава сплатила надавачеві, щоб людина могла отримати послуги безоплатно”, - сказав Петренко.

Він пояснив, що програма медичних гарантій — це перелік та обсяг медичних послуг, за які ви вже сплатили своїми податками.

“Програма медичних гарантій — це не фінансування медпослуг, це — спрямування коштів платників податків за ті послуги, які вони повинні отримати безоплатно. Це — правова визначеність у державі, коли людина має знати, як людина має забезпечувати своє право на безоплатну медичну допомогу. Закон про державні фінансові гарантії, програма медгарантій — це реалізація принципу, що є основоположним ВООЗ та одного із цілей сталого розвитку. Це — досягнення універсального охоплення медичними послугами, що потрібні людям. Воно передбачає, що людина має доступ до безпечних, якісних та необхідних їй медпослуг без потрапляння у фінансову скруту. Медичні послуги є доступні, вони сплачені, отже людина може скористатися ними безоплатно або з незначною доплатою (як у програмі “Доступні ліки”)”, - сказав Петренко.

Читайте також: Скасування міжнародного іспиту для студентів-медиків: Окружний адмінсуд відклав засідання

Він підкреслив, що реалізація положення про універсальне охоплення — це один із видів загальнообов’язкового солідарного моделі медичного страхування.

“Та форма забезпечення універсального доступу, що реалізується в Україні, це — одна із форм загальнообов’язкового солідарного медичного страхування. Коли кошти, які надходять у систему, спрямовуються з податків, а не з цільового податку, який сплачує робітник та роботодавець, яким обкладається фонд оплати праці”, - наголосив Петренко.

Він також підкреслив, що послуги медичної допомоги за Програмою медичних гарантій можна буде отримати безоплатно тільки за направленням лікаря первинки, з яким пацієнт підписав декларацію, або лікуючого лікаря.

Читайте також: На екстрену медицину у бюджеті передбачили понад 922 мільйонів

Програма медичних гарантій - перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма розрахована на всіх громадян країни та осіб, прирівняних до них. Фінансується Програма з державного бюджету - з податків на споживання, які сплачують усі громадяни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-