Командир

Командир "Яни Капу": Екіпаж діяв згідно зі встановленими правилами

Укрінформ
Старшина першої статті Олег Мельничук — командир рейдового буксира "Яни Капу" наголосив, що його екіпаж під час переходу діяв злагоджено і згідно з усіма встановленими правилами.

Про це він повідомив під час пресконференції в Укрінформі.

“Під час переходу екіпаж діяв дуже злагоджено, згідно з усіма встановленими правилами, всі трималися. Велика подяка екіпажу за все, що вони пройшли зі мною і що я пройшов із ними”, - сказав Мельничук.

Також він висловив вдячність ЗМІ, волонтерам, консулам, батькам, Президенту і керівництву України.

Читайте також: Звільнені з російського полону моряки проводять пресконференцію в Укрінформі

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських сил України: катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії ставитися до захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити і дати можливість повернутися в Україну 24 захопленим морякам і 3 кораблям.

Росія заявила, що не визнає компетентність цього вироку, позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася.

17 липня в Москві відбулося засідання про продовження арешту українським військовополоненим. Суд продовжив арешт 21 моряку до 24 жовтня, а трьом пораненим (Андрію Артеменку, Андрію Ейдеру, Василю Сороці) - до 26 жовтня 2019 року.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. Зокрема було звільнено 24 військовополонених моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-