Родичі загиблих у катастрофі MH17 занепокоєні звільненням Цемаха

Родичі загиблих у катастрофі MH17 занепокоєні звільненням Цемаха

Укрінформ
Член правління нідерландського фонду "Авіакатастрофа MH17" Піт Плуг, який втратив трьох родичів у трагедії, побоюється, що колишній бойовик угруповання "ДНР" Володимир Цемах не буде доступний для слідства після його звільнення українським судом.

Про це він заявив у коментарі голландській газеті Parool.

"Де він (Цемах - ред.) перебуватиме після звільнення? Я занепокоєний, що головний підозрюваний не буде доступний для слідства міжнародної Спільної слідчої групи (JIT). Існує великий ризик, що він не з'явиться на суді (у Нідерландах - ред.), адже саме цього ми всі хочемо", - сказав Плуг.

Також зазначається, що на звільнення Цемаха з-під варти відреагував і міністр МЗС Нідерландів Стеф Блок.

Читайте також: Нідерландські слідчі відреагували на рішення суду звільнити Цемаха

За його словами, повідомлення з Києва викликають "багато запитань", проте він відмовився від додаткових коментарів. Міністр лише додав, що голландська сторона нині перебуває у тісному зв'язку з українськими органами.

Раніше в міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи MH17, заявили, що колишній бойовик угруповання "ДНР" Володимир Цемах є "цікавою для слідства людиною".

Як повідомлялося, 5 вересня Київський апеляційний суд звільнив з-під арешту громадянина України, колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха під особисте зобов'язання.

За даними деяких ЗМІ, Цемах є серед осіб, яких Росія хоче бачити у списку для обміну утримуваними особами з Україною.

Читайте також: Прокурор у справі Цемаха заявляє про загрозу життю підозрюваного

Слідчі з Нідерландів просять Київ не видавати його, бо хочуть допитати як свідка на слуханнях у Гаазі у справі збиття малайзійського "Боїнга" рейсу МH17 на Донбасі влітку 2014 року.

Напередодні 40 депутатів Європейського парламенту звернулися до Президента України Володимира Зеленського із закликом не обмінювати Цемаха. Європейські парламентарії наголосили, що Цемаха вважають важливим свідком у розслідуванні справи MH17.

Фото: Serhii Nuzhnenko, RadioSvoboda.org (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-