КСУ визнав неконституційним е-декларування для антикорупційних активістів

КСУ визнав неконституційним е-декларування для антикорупційних активістів

Укрінформ
Конституційний суд визнав неконституційними норми закону "Про запобігання корупції", які зобов'язували представників громадських антикорупційних організацій подавати електронні декларації.

Відповідне рішення було ухвалене у четвер більшістю суддів під час засідання Великої палати, повідомив Укрінформу обізнаний співрозмовник у суді.

"Конституційний суд скасував е-декларування для антикорупційних активістів", - сказав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, 23 березня 2017 року Верховна Рада внесла зміни до статті 3 закону "Про запобігання корупції" і зобов'язала подавати декларації представників Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів", громадських рад, рад громадського контролю, що утворені при державних органах та беруть участь у підготовці рішень з кадрових питань, підготовці, моніторингу, оцінці виконання антикорупційних програм.

Євросоюз тоді розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

30 березня 2017 року цей закон набув чинності. Згідно з ним, члени антикорупційних громадських організацій були зобов'язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

13 червня 2018 року уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова направила до КСУ подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Читайте також: Гройсман хоче детально обговорити ініціативу загального декларування

У липні 2018 року до КСУ звернулися 65 народних депутатів, які також вимагали скасування норму закону щодо зобов'язання антикорупційних активістів подавати е-декларації.

Уже 12 вересня Конституційний суд об'єднав обидва провадження в одну справу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-