Національну систему крові змінять за євростандартами - МОЗ

Національну систему крові змінять за євростандартами - МОЗ

Укрінформ
Замість застарілої і неефективної моделі системи крові в Україні буде впроваджено нову, трирівневу.

Про це повідомляє МОЗ.

"Міжнародні та національні експерти обговорили стратегічні кроки та план дій трансформації української системи крові. Досвід європейських держав і перші кроки України в цій сфері стали головними темами під час Стратегічної сесії з реформування системи крові в Україні. Ключова мета - вивчення світових практик та потенційна адаптація їх до українських реалій таким чином, щоб уже за чотири роки запрацювали нові механізми фінансування й управління, і українські пацієнти мали рівний доступ до якісних і безпечних компонентів крові", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що упродовж триденної стратегічної сесії експерти проаналізували роботу систем крові країн ЄС (Іспанії, Фінляндії, Хорватії та Португалії), переваги та недоліки їхніх моделей діяльності з акцентом на фінансування та ліцензування.

Читайте також: Супрун обіцяє, що медреформа дасть онкохворим доступне лікування

"Замість застарілої і неефективної моделі, має запрацювати трирівнева система крові: на національному рівні Центр громадського здоров’я МОЗ координуватиме роботу системи крові, на регіональному рівні будуть консолідовані та модернізовані центри крові, а на госпітальному рівні функціонуватимуть лікарняні банки крові при медичних закладах. Якість компонентів крові контролюватиме МОЗ України. Для цього буде запроваджено ліцензування установ, які заготовляють і переробляють кров на компоненти, тестують та реалізують їх у лікарняні заклади", - зазначили у міністерстві.

Там зауважили, що одним із викликів є питання модернізації установ і закладів системи крові та створення референс-лабораторії.

"Планується, що до 2022 року Національна система крові перейде на нову модель фінансування: держава через НСЗУ оплачуватиме вартість наданої медичної послуги, до якої входитиме вартість компонентів крові. Завдяки створенню нової національної системи крові кожен пацієнт зможе отримати якісні та безпечні компоненти донорської крові у достатній кількості вчасно", - наголосили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-