У Вселенському патріархаті на заяву Філарета відповіли:

У Вселенському патріархаті на заяву Філарета відповіли: "Одна брехня" - ЗМІ

Укрінформ
Патріарха у Києві немає, тому що патріарха ніколи не було. Філарет — колишній митрополит Київський. Тому його заяви про відмову від Київського патріархату є брехнею.
"Одна брехня", - так відреагував на заяву Філарета співрозмовник BBC News Україна у Вселенському патріархаті.

"Як казав Вселенський патріарх Варфоломій, патріарха в Києві немає, тому що патріарха ніколи не було. Філарет — колишній митрополит Київський", — прокоментував ситуацію співрозмовник ЗМІ.

Читайте також: Філарет сказав, чому ПЦУ визнають не всі православні церкви

Як повідомляв Укрінформ, 15 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що через відмову української церкви від статусу патріархату, ім'я московського патріарха звучатиме під час богослужінь у церквах на території України, а ім'я київського патріарха — ні. Та підтвердив своє бажання “відновити” Київський патріархат.

У грудні 2018 року об'єднавчий церковний Собор у Києві, ухвалив рішення про створення ПЦУ та обрання її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Наступного дня після Об'єднавчого собору (на якому обрали предстоятеля ПЦУ Епіфанія) речник КП архієпископ Євстратій Зоря заявив, що Київський патріархат та Автокефальна церква об'єдналися та постановили про саморозпуск.

Проте 14 травня 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет у своєму зверненні до православної пастви заявив, що відмова від статусу Патріархату була ситуативною. До цього він додав, що ліквідувати КП може лише помісний собор церкви, який її створив. Оскільки такого собору не проводили, а Київський Патріархат, за словами Філарета, досі “зареєстрований в державних органах”, тож Київський Патріархат продовжує діяти, наполягає почесний патріарх ПЦУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-