Філарет сказав, чому ПЦУ визнають не всі православні церкви

Філарет сказав, чому ПЦУ визнають не всі православні церкви

Укрінформ
Причиною невизнання Православної церкви України іншими помісними церквами є дії Москви.
Про це сказав почесний патріарх ПЦУ Філарет на прес-конференції у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми бачимо, що навіть ті церкви, які до Томосу схилялися, що вони визнають Українську православну церкву автокефальною, якщо Вселенський патріархат дасть Томос, то тепер ці ж церкви відмовляють не відкрито, а під різними приводами. Але молитовного єднання з Українською православною церквою немає. Ні Грецька церква, ні Кіпрська церква, ні Єрусалимська церква, ні Александрійська церква, я вже не говорю про Сербську церкву, Болгарську чи інші церкви. Головна причина невизнання - Москва", - підкреслив Філарет.

Він заявив, що зараз головне завдання - зберігати єдність Української православної церкви, яка “назовні є Київською митрополією Вселенського патріархату, а всередині - Київський патріархат".

"Перше, що ми повинні робити, це зберігати єдність нашої Української православної церкви. І на цій позиції я стояв, і стою - єдина Українська православна церква. На сьогодні вона назовні Київська митрополія, а всередині - Київський патріархат", - стверджує Філарет.

"Але ми не задоволені цим, у нас в перспективі утворення і визнання Київського патріархату, і Вселенський патріархат не відмовляється від того, що в майбутньому українська церква буде визнана в статусі патріархату", - додав він.

Як повідомлялося, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.

У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Наступного дня після Об'єднавчого собору (на якому обрали предстоятеля ПЦУ Епіфанія) речник КП архієпископ Євстратій Зоря заявив, що Київський патріархат та Автокефальна церква об'єдналися та постановили про саморозпуск.

Читайте також: Філарет не вважає свої дії розкольницькими

Проте 14 травня 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет у своєму зверненні до православної пастви заявив, що відмова від статусу патріархату була ситуативною. До цього він додав, що ліквідувати КП може лише помісний собор церкви, який її створив. Оскільки такого собору не проводили, а Київський патріархат, за словами Філарета, досі “зареєстрований в державних органах”, тож Київський патріархат продовжує діяти, наполягає почесний патріарх ПЦУ.

Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

14 травня митрополит Епіфаній зазначив, що ПЦУ «шанує святійшого патріарха Філарета, але не підтримує думок, які він висловив останніми днями».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-