Філарет не вважає свої дії розкольницькими

Філарет не вважає свої дії розкольницькими

Укрінформ
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що він проти розділення Церкви, а своїми нинішніми публічними заявами бореться за збереження її єдності.
Про це він зазначив на прес-конференції в середу у відповідь на запитання, чи не вважає Почесний патріарх свої нинішні дії розколом церкви, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ні, не вважаю. Навпаки, я хочу робити все, щоб зберегти ту церкву, яку ми побудували, тому я противник розділення, а навпаки, робив і робитиму все для того, щоб церква була єдиною", - сказав Філарет.

Коментуючи підписане ним рішення Об'єднавчого собору, де йдеться про припинення діяльності Української православної церкви Київського патріархату шляхом об'єднання та приєднання до Православної церкви України, Філарет зазначив, що ухвалив таке рішення як "тимчасове" для отримання Томоса.

Читайте також: Філарет підтвердив бажання відновити Київський патріархат

"Якби ми не стали частиною Константинопольського патріархату, то він не мав би права скликати нас на (Об'єднавчий) собор. А нам треба було відмовитися від своєї автокефалії, стати частиною Константинопольського патріархату, а тоді провести собор і отримати Томос про автокефалію. Це такий шлях. Без цього не був би канонічним ані собор, ані Томос. То й треба було вибрати - або стати тимчасово у склад Константинопольського патріархату, а потім отримати Томос і бути автокефальною церквою уже з Томосом. Це була причина, чому я підписав і всі архієреї підписали (рішення Об'єднавчого собору. Ред.) - як тимчасове явище для того, щоб отримати Томос", - зазначив Почесний патріарх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-