Під Радою протестують родичі заручників Кремля

Під Радою протестують родичі заручників Кремля

Фото
Укрінформ
Родичі українських заручників і правозахисники проводять під будівлею Верховної Ради акцію "Депутати зливають в унітаз обіцянки підтримати заручників Кремля".

Учасники акції протестують проти законопроекту №8337 "Про внесення змін до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" (щодо основ соціального захисту заручників)", який внесений до порядку денного роботи парламенту на 13-17 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На площі Конституції встановили унітаз, в який поклали аркуші паперу з написом: "обіцянки". Водночас учасники акції тримають у руках плакати з гаслами: "Депутати, захистіть заручників Кремля", "Закон 8337 позбавляє заручників допомоги", "Чому депутати брешуть?", "Ні - закону 8337", "250 політв'язнів, полонених у тюрмах ворога" тощо.

Як стверджують активісти, законопроект №8337 тільки імітує захист заручників Кремля, але насправді не захищає ані політв’язнів, ані військових чи цивільних заручників, ані їхні родини.

За словами учасників мітингу, після численних нарад у Верховній Раді, публічних заяв, десятків листів від родин заручників, правозахисників та громадських організацій депутати Верховної Ради, які обіцяли дослухатися до думки родин політв’язнів і правозахисників, - пішли врозріз із власними обіцянками та винесли на голосування "популістський" законопроект №8337, що шкодить, а не допомагає родинам у боротьбі за звільнення своїх рідних.

"Ми вийшли нагадати депутатам про їхню обіцянку - прийняти законопроект, який захищає заручників і їхні родини протягом періоду ув'язнення, тобто гарантує державну підтримку на адвокатів, на поїздки, на передачі, на психологічну та медичну допомогу після звільнення. Два роки вже нашому питанню - два роки наш законопроект не можуть ніяк винести на голосування", - пояснив співорганізатор акції, брат українського політв'язня Євгена Панова та громадської організації "Об'єднання родичів політв'язнів Кремля" Ігор Котелянець.

Читайте також: Росія у Мінську відмовилася обговорювати звільнення українських заручників

За його словами, протягом цього часу було розроблено сім законопроектів, із яких фіналізовано два: №8337 "Про внесення змін до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" (щодо основ соціального захисту заручників)" та №8205 "Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами".

"Законопроект 8337 абсолютно виключає будь-яку підтримку родинам і заручниками до моменту звільнення самих заручників - неважливо, чи то політв'язень, чи заручник ОРДЛО, чи цивільний. Ми проводили переговори з Іриною Геращенко, яка є автором цього законопроекту, і співавтором проекту 8205 і разом із правозахисниками розповідали, чому не підтримуємо проект 8337. Нам було обіцяно, що після виборів законопроект 8205 буде винесено на розгляд парламенту. Натомість на погоджувальну раду у понеділок планують винести питання розгляду саме законопроекту 8337", - уточнив Котелянець.

Участь в акції взяли також батько Валентина Вигівського, матір Олександра Кольченка та дружина Богдана Пантюшенка.

Мітинг під ВР/ Фото Геннадія Мінченка

Крім того, учасники акції планують найближчим часом передавати парламентаріям, зокрема особисто першому заступнику голови ВР Ірині Геращенко, звернення із закликом не ухвалювати законопроект №8337.

Як повідомляв Укрінформ, законопроект №8337 має на меті створення державою законодавчих умов для соціального захисту заручників шляхом визначення системи правовідновлювальних і реабілітаційних заходів, а також визначення у зв’язку з цим спеціальних прав і пільг для осіб, які постраждали від відповідних насильницьких злочинів.

Комітет із питань національної безпеки і оборони 6 лютого рекомендував Раді ухвалити за основу законопроект №8337.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-