Учасники маршу “безсмертного полку” лишаються у полі стереотипів і міфів — Пристайко

Учасники маршу “безсмертного полку” лишаються у полі стереотипів і міфів — Пристайко

Фото
Укрінформ
У День пам’яті та примирення, який Україна разом із усім світом відзначає 8-го травня, громадяни нашої країни чітко усвідомлюють, що Україна вступила у черговий етап власного розвитку, і таким чином переосмислюють історичне минуле заради майбутнього.

Таку думку кореспонденту Укрінформу відразу після завершення церемонії вшанування пам’яті радянських воїнів та бійців бельгійського Руху Спротиву, яка відбулася за участю дипломатів Східної та Центральної Європи на міському кладовищі Брюсселя, висловив Глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко.

День пам'яті та примирення / Фото: Представництва України при НАТО

«На жаль, дедалі менше тих, хто дійсно пам’ятає жахи тієї війни. Зараз люди мало усвідомлюють, наскільки сильно ця війна нас зупинила. Не лише знищила багато людей, але зупинила нас у цивілізаційному розвитку, загальмувала наші зміни. Лише зараз ми відходимо від негативних штампів, у тому числі від тих, які були нав’язані комуністичною пропагандою. Якщо ми будемо послідовні у сприйнятті власної історії, в усвідомленні наших жертв колосальних, розуміючи, хто наш ворог і де ми зараз знаходимось, тоді ми зможемо знайти в собі сили й відновити мир, по-перше, в Україні, в Європі та, дай Бог, і в усьому світі», - наголосив український дипломат.

Він зауважив, що частина людей в Україні, зокрема тих, хто братиме участь у політизованих заходах 9 травня, на кшталт маршу так званого «безсмертного полку», як і значна кількість громадян сусідньої Росії, залишаються в полі минулих стереотипів і міфів.

«Я б сприймав більш позитивно цей марш, якби люди несли фотокартки своїх дідів, які реально воювали й загинули під час війни. Сама ідея нести просто архівні фотокартки – вона є сумнівною, люди часто не знають, чиї обличчя там зображені. Це жахлива насмішка і над пам’яттю, і над самою історією. Цих людей використовують в політичних цілях – і це ще більш прикро, адже не має нічого спільного із вшануванням пам’яті загиблих», - сказав Пристайко.

Він зауважив, що в Україні люди дедалі більше розуміють, що історія не може використовуватися для розділення суспільства. Українці з гордістю носять на одязі червоні маки, як символ пам’яті, як це роблять в усій Європі. За його словами, це символ скорботи за загиблими, який об’єднує людей навколо усвідомлення цінності кожного людського життя.

«Ми маємо піклуватися про ветеранів війни, про їхні родини. Ми маємо шанувати власну історію, але всі наші ідеї, на кшталт європейського гасла «Ніколи більше!», мають бути спрямовані у майбутнє, а не в минуле», - підкреслив Посол.

Представник України при НАТО відповів на запитання кореспондента Укрінформу стосовно того, чи буде збережена послідовність у взаєминах між Україною і Північноатлантичним Альянсом після виборів та політичних змін, через які проходить Україна.

«Я залишаюся оптимістом. Вірю, що політика України по відношенню до НАТО буде залишатися такою, якою вона є зараз. Ми працюємо над організацією перших контактів нового українського лідера з Альянсом. Ви знаєте, що вже відбулися телефонні розмови, вони були вдалими, ми їх розвинемо у зустрічі з обраним президентом. Зараз працюємо також над організацією зустрічей керівників НАТО з президентом Порошенком, який буде тут наступного тижня. Таке цивілізоване передавання влади та зовнішньополітичних пріоритетів, як це відбувається в Україні – воно і є ознакою того, що ми стаємо, нарешті, на цивілізований шлях розвитку», - сказав Пристайко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-