Представник ОБСЄ пропонує створювати спецкомітети з розслідування нападів на журналістів

Представник ОБСЄ пропонує створювати спецкомітети з розслідування нападів на журналістів

Фото
Укрінформ
У кожній державі-учасниці ОБСЄ варто створити нацкомітет з безпеки журналістів - для належного розслідування нападів на працівників ЗМІ та здійснення превентивних кроків.

Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір у п’ятницю на міжнародній конференції, присвяченій безпеці журналістів, у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми готові підтримати, і ми пропонуємо створення в кожній державі-учасниці національного комітету з безпеки журналістів, до якого б увійшли представники прокуратури, поліції та спілок журналістів з метою забезпечення того, щоб усі напади та погрози розслідувалися належним чином, для покращення процедурних питань та пропонування заходів захисту в разі необхідності, а також для здійснення превентивних заходів із посилення безпеки журналістів", - заявив він.

Під час конференції, додав Дезір, якраз буде можливість обговорення імплементації цієї ініціативи з урахуванням вже наявного досвіду в ряді країн.

"Неприпустимо, що більшість погроз і нападів щодо журналістів і ЗМІ не розслідуються повністю або ж не отримують належної та ефективної реакції. Дослідження, проведене моїм офісом у 2017 році, показало, що у 85% з понад 400 випадків убивств журналістів в регіоні ОБСЄ протягом останніх 25 років винуватці чи замовники не були притягнуті до відповідальності та не понесли покарання", - заявив представник ОБСЄ.

Міжнародна конференція у штаб-квартирі ОБСЄ, присвячена безпеці журналістів / Фото: Короткий Василь, Укрінформ

Він підкреслив, що не можна дозволити, щоб ця тенденція тривала, оскільки це – "одна з ключових перешкод для забезпечення безпеки журналістів, і це призводить до самоцензури та має негативний вплив на свободу ЗМІ".

Читайте також: Альтернативи миротворчій місії ООН на Донбасі поки немає - Порошенко

Дезір наголосив, що саме уряди країн відіграють ключову роль у тому, щоб усі напади проти журналістів отримали належне розслідування, а нападники притягалися до відповідальності.

Однією з тем обговорення на цьому заході стало вбивство українського журналіста Павла Шеремета. Під час виступу на цю тему українська журналістка і друг вбитого Катерина Горчинська поінформувала про ситуацію навколо розслідування та стан справ зі свободою ЗМІ в Україні в цілому.

Участь у міжнародній конференції взяли близько 200 представників ЗМІ з понад 30 країн. Під час панельних сесій, зокрема, виступили журналісти, які зазнали переслідувань та нападів, поділилися своїми історіями та баченням ситуації щодо свободи ЗМІ у своїх країнах. Учасниками заходу також стали представники неурядових організацій та громадянського суспільства, причетні до захисту свободи ЗМІ, та співробітники урядових органів країн-членів ОБСЄ та дипломати місій при цій Організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-