Розкрадання в Укроборонпромі: НАБУ скаржиться на саботаж із боку САП

Розкрадання в Укроборонпромі: НАБУ скаржиться на саботаж із боку САП

Укрінформ
У Національному антикорупційному бюро стверджують, що прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури надав лише одну вказівку у справі розкрадань в "Укроборонпромі".
Відповідна інформація оприлюднена на сторінці бюро у Facebook.

"Керівництво САП публічно наголошує на необхідності активного розслідування розкрадань в сфері оборони, проте їхні реальні дії суттєво відрізняються від озвученого ЗМІ. Фактично, САП саботує розслідування НАБУ, розпочате за матеріалами "BIHUS.info", - зазначили у відомстві.

У НАБУ повідомили, що після відкриття справ за фактами, викладеними у розслідуванні журналістів, було ініційовано витребування в ГПУ кримінального провадження, яке, ймовірно, містить листування, оприлюднене ЗМІ.

"Проте без погодження з боку САП це зробити неможливо. Натомість САП майже місяць ігнорує цю ініціативу НАБУ, не вдаючись до жодних пояснень", - вказують у бюро.

Читайте також: Законопроект про ліквідацію Укроборонпрому можуть зареєструвати наступного тижня

У НАБУ повідомили, що з 26 лютого по 5 березня поточного року були порушені кримінальні справи за фактами, викладеними у журналістському розслідуванні "Bihus.Info", які можуть свідчити про причетність до корупційної схеми екс-першого заступника РНБО та його сина. 7 березня детективи провели понад 20 обушків.

12 березня перший заступник керівника САП отримав для погодження постанову директора НАБУ про витребування з Головної військової прокуратури кримінального провадження, у ході розслідування якого було вилучено мобільні телефони Віталія Жукова та Андрія Рогози з листуванням щодо корупції в ДК «Укроборонпром».

"Досі НАБУ відповіді від САП не отримало", - зазначили у відомстві.

При цьому у НАБУ повідомили, що детективи офіційно звертаються до Головної військової прокуратури ГПУ щодо надання можливості ознайомитись з матеріалами згаданого кримінального провадження. У відповідь процесуальні керівники Військової прокуратури надають доступ детективам, але лише до частини матеріалів справи — на 300 аркушах, які не містять листування між Жуковим, Рогозою та іншими можливими фігурантами кримінального провадження.

20 березня НАБУ знову звернулися до САП, направляючи листи з проханням повідомити результати розгляду постанови про витребування цієї кримінальної справи, однак відповіді досі не отримали.

"Прокурори САП постійно затягують строки погодження клопотання про виїмку речей та документів, що мають значення для розслідування. В результаті звернення до суду за відповідними дозволами на проведення процесуальних дій відтерміновуються", - заявляють у НАБУ.

У відомстві також зазначили, що процесуальні керівники у кримінальному провадженні, відкритому за публікаціями "Bihus.info", не надали жодної вказівки, окрім однієї – в усній формі: не згадувати у клопотаннях детективів, що скеруються до суду, прізвища Гладковського О.В. та інших осіб, які опубліковані в журналістському розслідуванні.

У бюро зазначають, що така ситуація не сприяє об’єктивному розслідуванню фактів корупції в оборонному комплексі.

Як повідомляв Укрінформ, 25 лютого ЗМІ оприлюднили інформацію про «багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень» з українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор. Згідно з розслідуванням журналістів, підприємства Укроборонпрому купували деталі, поставлені контрабандою з Росії групою ділків. При цьому ціни на деталі завищувалися в кілька разів.

Президент 4 березня підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

За результатами засідання 6 березня РНБО доручила провести аудит і ревізію діяльності Укроборонпрому.

В Укроборонпромі заявили, що концерн офіційно не закуповує запчастини в Росії, і на підприємствах контрабандні деталі не використовують. Водночас концерн відсторонив від посад директорів двох оборонних підприємств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-