Уряд допоможе родинам полонених моряків потрапити на суд у Москві

Уряд допоможе родинам полонених моряків потрапити на суд у Москві

Укрінформ
Суд над українськими військовополоненими моряками відбудеться 15-17 квітня, і їхні сім’ї мають усі необхідні можливості, аби бути присутніми на суді.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду, повідомляє прес-служба Кабміну.

«Це наші громадяни, ми маємо за них боротися і за їхні права — використовуючи юридичні, дипломатичні та фінансові ресурси. Все, що потрібно буде — полоненим, їхнім родинам — ми все організаційно і фінансово зробимо. Це наш обов’язок. Не можна залишити це питання. Держава має використовувати всі механізми і турбуватися про кожного, особливо, коли мова йде про наших полонених в іншій країні», - цитує Гройсмана прес-служба.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українських моряки були захоплені в полон, троє з них зазнали поранень.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму арештував усіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 КК Росії, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до шести років). Усіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО «Лефортово» та «Матросская тишина».

Читайте також: Росія ігнорує рішення ЄСПЛ щодо захоплених українських моряків - Петренко

Станом на 27 грудня затримані 24 українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії щодо порушення прав затриманих українських моряків. Раніше ЄСПЛ зобов'язав Росію повідомити про місцезнаходження та стан захоплених військових, забезпечити лікуванням. Також суд зобов'язав Росію повернути всіх військових до України.

15 - 16 січня Лефортовський суд Москви продовжив арешт усім українським морякам до квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-