Супрун детально розповіла, як і де треба здавати аналізи на наркотики та алкоголь

Супрун детально розповіла, як і де треба здавати аналізи на наркотики та алкоголь

Укрінформ
В Україні є не так багато лабораторій для якісного дослідження на алкоголь та наркотики, але найбільш сучасне обладнання для цього є лише в антидопінговому центрі олімпійського комітету.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, коли потрібне достовірне підтвердження, чи вживає людина наркотики або алкоголь, критично важливим є спосіб перевірки аналізів. Існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів, і не так багато лабораторій, у яких є можливість ці методи використовувати.

“В Україні є не так багато лабораторій, що можуть зробити таке дослідження. Ще менше — гарантувати, що воно буде проведене якісно. Найбільш сучасне обладнання для цього є лише в антидопінговому центрі олімпійського комітету. Саме вони регулярно працюють зі спортсменами задля визначення, чи вживають вони заборонені речовини”, - стверджує Супрун.

Читайте також: Зеленський здаватиме аналізи у п’ятницю в приватній клініці

Для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання: це має бути тривалий процес дослідження (2-3 дні) на основі аналітичної хімії.

“А саме: хромато-масс-спектометрія. Все інше, наприклад тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником. На цьому обладнанні аналізують такі біологічні матеріали: сечу, волосся, нігті та навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (1-2 рази на тиждень вживає наркотики), такий метод це підтвердить”, - пояснює Супрун.

Читайте також: Зеленський уникає незалежного обстеження на алкоголь та наркотики — штаб Порошенка

За її словами, наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, аніж наркотики. Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас, він швидше виводиться з організму.

“У спортивних змаганнях є практика збору зразків аналізів під наглядом експертів. Такі заходи здійснюються для уникнення фальсифікації чи заміни аналізів”, - зазначила чиновниця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-