Консул розповів про ситуацію із заблокованими під Стамбулом моряками

Консул розповів про ситуацію із заблокованими під Стамбулом моряками

Укрінформ
Члени екіпажу заблокованого у порту поблизу Стамбула судна «Urgence», серед яких двоє українців, забезпечені харчами та водою, очікується, що вони зійдуть на берег протягом 10 днів.

Про це в коментарі Укрінформу розповів генеральний консул України у Стамбулі Олександр Гаман.

«Представник власника судна вчора запевнив нас, що він готовий полюбовно вирішити спір з наданням можливості відпустити всіх членів екіпажу цього судна і забезпечити його заміну. Про конкретні терміни не хотів би казати, але 10 днів – це максимальний визначений термін для розв'язання цього питання», - сказав дипломат.

За його словами, інформацію про перебування двох громадян України дипломати отримали у п’ятницю, 22 березня, після чого відразу налагодили зв'язок з агентами. Моряки мали проблеми із постачанням харчування та питної води, і того ж дня їм доправили і продукти, і воду.

Загалом на судні 6 членів екіпажу: два українці, два азербайджанці, у т.ч. капітан корабля, та двоє турків.

«Проблема полягає у тому, що через конфлікт між власником та фрахтувальником триває судовий спір, який, очікується, буде завершений протягом найближчого тижня. 27 березня суд уже відвідали представники прокуратури провінції Коджаелі. Також порт зобов’язав фрахтувальників розвантажити судно протягом 10 днів, після чого буде можливим сходження членів екіпажу судна на берег, заміна самого екіпажу», - зауважив Гаман.

Він додав, що вже кілька разів відбувалося спілкування із власником судна, яке колись мало власника з Нідерландів, а тепер належить турецькій компанії. Самі ж моряки перебувають у цій ситуації з 7 січня, проте у консульство вони звернулися лише 22 березня.

Читайте також: До Одеси зайдуть два військові фрегати НАТО

Наразі є домовленість із керівництвом порту про можливість виходу на берег одного або двох членів екіпажу для вирішення питань щодо забезпечення поточних потреб. Крім того, морякам призначено адвоката, з яким будуть вирішувати питання заборгованості із виплати зарплати після того, як люди зможуть зійти на берег.

Як повідомлялося, на судні «Urgence», яке стоїть у порту Гебзе (близько 70 км від Стамбула), перебувають два українці: Юрій Арабаджи з Ізмаїла та Сергій Чернокунес з Кілії.

Фото: facebook.com/pg/MTWTU

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-