Чотирьох капеланів нагородили відзнакою імені Омеляна Ковча

Чотирьох капеланів нагородили відзнакою імені Омеляна Ковча

Фото
Укрінформ
Четверо військових капеланів різних конфесій стали лауреатами міжнародної відзнаки імені отця Омеляна Ковча за видатний гуманітарний внесок.

VIII Церемонія вручення відзнак відбулась у середу в Національній опері України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Метою вручення відзнаки отця, блаженного священномученика Омеляна Ковча є, з одного боку, популяризацією його постаті, бо він є загальнонародним скарбом, але з іншого боку, ми хочемо показати, що ця постать є голосом сумління українського народу і віруючих людей так само й сьогодні. Отець Омелян уособлює ідею міжнаціонального та міжрелігійного діалогу та примирення. Він увійшов в історію тим, що в часи Голокосту рятував євреїв - і за це був арештований і вбитий нацистами у концтаборі "Майданек". Врученням цієї відзнаки ми хочемо звернути увагу на ще одну грань постаті Омеляна Ковча - як військового капелана, бо якраз цього року минає сторіччя з моменту його капеланського служіння в тодішній Українській галицькій армії", - зазначив глава Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Від Президента України лауреатів відзнаки привітав його радник Ростислав Павленко, оголосивши вітання від глави держави.

У Києві відбулася VIII церемонія вручення міжнародної відзнаки ім. Блаженного Священомученика Омеляна Ковча / Фото: Багмут Павло, Укрінформ

"У ці дні минає 75 років від дня мученицької смерті в концтаборі "Майданек" священика, суспільного діяча й патріота Омеляна Ковча. Його безкомпромісна позиція на захист добра і милосердя у найважчих ситуаціях - це взірець людяності, яка вкрай важлива й сьогодні. Радий бачити, що спадок Омеляна Ковча втілюється у величезній волонтерсько-соціальній роботі церковно-релігійних організацій, що надається українській армії й усім постраждалим від російської агресії. На передовій поруч із військовими стоять священики-капелани, які наближають нашу спільну перемогу і мир", - наголошується у зверненні президента.

Цьогоріч лауреатами відзнаки стали отець-капелан Іван Ісайович (Мукачівсько-Ужгородська Єпархія Української Греко-Католицької церкви, отець-капелан Юрій Казміренко (Православна Церква України), отець-капелан Павло Гончарук (Кам’янець-Подільська дієцезія, Римо-Католицька церква в Україні) та голова ГО “Об’єднання християн-військовослужбовців України”, пастор-капелан Василь Хіміч (Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів).

Отець Іван Ісайович є засновником і і керівником дитячого будинку. З перших днів війни добровільно став капеланом 128-ї гірсько-піхотної бригади. Був поранений. Продовжує душпастирську опіку учасників бойових дій і всіх, хто потребує допомоги в зоні спротиву російській агресії. Відзначений нагородою "Народний герой України".

Отець Юрій Казміренко у вересні 2014 року добровільно обрав справу служіння тим, хто на фронті. Працював водієм швидкої допомоги батальйону "Айдар". Був поранений під час обстрілу в місті Щастя. Продовжує душпастирську опіку в зоні бойових дій.

Отець Павло Гончарук місію служіння обрав як капелан Християнської служби порятунку. В умовах бойових дій був душпастиром для бійців 128, 10, 72, 57 бригад. Продовжує працювати з демобілізованими воїнами та їхніми родинами. Організовує благодійну допомогу для військових підрозділів на передовій.

Читайте також: На Житомирщині визначили лауреатів Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка

Отець Василь Хіміч присвятив себе душпастирській місії в зоні бойових дій восени 2014 року. Опікувався військовослужбовцями 57-ї механізованої бригади та 73-го Морського центру Сил Спеціальних Операцій. Допомагає військовим вдовам. Його душпастирська місія для українських воїнів і їхніх родин триває й сьогодні.

Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча одностайно ухвалив рішення про відзначення цих чотирьох капеланів.

Комітет було засновано в 2010 році. Його Почесним головою був Кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука.

Омелян (Еміліан) Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації.

Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув'язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха.

Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений у крематорії.

27 червня 2001 року у Львові Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним мучеником разом з іншими мучениками греко-католицької Церкви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-