Україна готова обміняти Павла Гриба на засудженого росіянина

Україна готова обміняти Павла Гриба на засудженого росіянина

Укрінформ
Українська сторона не визнає судилище над українським політв'язнем в РФ Павлом Грибом, якого російський суд засудив до шести років ув’язнення, і надалі згодна обміняти його на засудженого в Україні росіянина Олексія Седікова.

Про це в п'ятницю заявила перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко під час спільного брифінгу з представником України в Тристоронній контактній групі Євгеном Марчуком, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хочу сказати, що Павло Гриб є в усіх списках, які ми передаємо Російській Федерації неодноразово вже 16 разів з вимогою негайного звільнення політв'язня Кремля Гриба. Очевидно, що ми не визнаємо судилище, яке відбулося над Грибом, так само, як і над іншими нашими заручниками і політв'язнями", - заявила Геращенко.

Читайте також: Український політв'язень Гриб оголосив голодування

Вона нагадала, що ще до оголошення вироку Павлу Грибу з представником України в ТКГ Євгеном Марчуком пропонувала обміняти українського політв'язня на утримуваного в Україні росіянина Олексія Седікова. Проте російська сторона не виявляє жодної зацікавленості до росіян, які утримуються в Україні, і навіть не знає їхніх прізвищ.

Як підкреслила Ірина Геращенко, турбує те, що до Павла Гриба не допустили Міжнародний Комітет Червоного Хреста і місію лікарів.

Геращенко нагадала, що Україна демонструє абсолютну відкритість, допускаючи російського омбудсмена Тетяну Москалькову на суди і в камеру ув'язненого Кирила Вишинського. "Українська сторона продемонструвала відкритість пані Москальковій. І я, до речі, вважаю, що має бути абсолютна дзеркальність", - сказала Ірина Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, суд РФ засудив українця Павла Гриба до шести років ув’язнення.

Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі, куди поїхав на зустріч із дівчиною, з якою спілкувався у соціальних мережах.

У вересні стало відомо, що він перебуває в слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунуто обвинувачення у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Гриба викрали працівники ФСБ.

Дівчина, до якої їхав Гриб, пізніше в інтерв'ю зізналася, що запросити хлопця до Білорусі її змусили співробітники ФСБ Росії.

Фото: Олександр Кохан/Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-