Три чверті українців отримують інформацію з ТБ

Три чверті українців отримують інформацію з ТБ

Опитування
Укрінформ
Жителі України здебільшого отримують інформацію про стан справ у країні і світі з телебачення.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ГО "Детектор медіа", які презентував заступник директора КМІС Антон Грушецький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо того, з яких джерел населення отримує інформацію і яким джерелам довіряє найбільше, домінуючу позицію займає центральне українське телебачення - 74% жителів України стверджують, що це одне з ТОП-джерел інформації для них. На другому місці з істотним відривом - майже втричі менше, 27,5%, - говорять про українські інтернет-сайти. Ще майже чверть населення - 23,5% - говорить про соціальні мережі", - зазначив Грушецький.

Таким чином, за його словами, визначальним для формування думок і поглядів населення, у тому числі і впливу пропаганди, залишаються центральні українські телеканали.

"Щодо довіри до джерел інформації, то номером один теж залишаються центральні українські телеканали - 41% українців стверджують, що вони довіряють йому в питаннях висвітлення новин про події в Україні і світі", - додав експерт.

Водночас він наголосив, що показники зменшились порівняно з попереднім роком, коли телебачення було основним джерелом для 86% респондентів. "Є тенденція до зниження користування телебаченням", - констатував Грушецький.

Він також зазначив, що згідно з даними дослідження в Україні є ТОП 5-6 телеканалів, які дивиться переважна більшість населення країни. Це, зокрема, "1+1" (50%), "Україна" (43%), "Інтер" (34,4%), ICTV (32,5%), СТБ (31,4%). Інші канали назвали не більше 16% жителів України. Проте за останній рік відзначається зниження кількості людей, які називали кожен з цих телеканалів, крім "України".

"Динаміка схожа і з відсотком тих, хто довіряє інформації з певних телеканалів. Найбільше довіряють телеканалу "1+1" - 24,2%, тобто кожен четвертий українець. 20,3% говорили про телеканал "Україна", 14,7% - про "Інтер", 15,2% - про ICTV, 12,8% - про СТБ", - поінформував Грушецький.

Щодо соціальних мереж,то, за словами соціолога, абсолютна більшість користувачів - 74% - говорять про Facebook як про мережу, з якої вони отримують інформацію. Істотний сегмент тут становлять і ті, хто користується Інстаграмом - 33,5%. Про російські соцмережі говорять менше користувачів - 15% сказали про ВКонтакте і 10% - про Одноклассники. Загалом серед користувачів кожен п'ятий (20%) отримує інформацію з російських соціальних мереж.

Читайте також: Нацрада: на ТБ середній показник новин українською - 99%

Дослідження "Довіра до ЗМІ, вплив російської пропаганди, медіаграмотність в Україні" проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 1 по 25 лютого 2019 року. Польовий етап тривав з 9 по 20 лютого 2019 року. Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною. У результаті польового етапу було зібрано 2042 анкети.

Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-