Більшість українців виступає за жорстку політику щодо Росіії

Більшість українців виступає за жорстку політику щодо Росіії

Опитування
Укрінформ
59% громадян України підтримують позицію, що мир на Донбасі може бути досягнутий лише на прийнятних для українського суспільства умовах, за мир за будь-яку ціну виступають 29% українців.

Відповідні результати соціологічного дослідження презентовано Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова в Укрінформі.

Відповідно до даних опитування, 59% респондентів переконані, що мир на сході України може бути досягнутий лише на умовах, прийнятних для українського суспільства. Водночас 29% опитаних виступають за встановлення миру за будь-яку ціну, а 11% - важко відповісти.

Експерти Центру Разумкова також провели аналіз відповідей респондентів у розрізі їх прихильності до шести провідних кандидатів на пост президента. Так, серед виборців Петра Порошенка прихильників миру лише на прийнятних для України умовах — 74%, Анатолія Гриценка —64%, Володимира Зеленського - 59%, Олега Ляшка — 58%, Юлії Тимошенко — 56%, а Юрія Бойка — 30%.

Крім того, 52% опитаних висловилися за дотримання жорсткої політики щодо Росії та вважають, що добросусідські відносини з РФ неможливі до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України (повернення Донбасу і Криму), відшкодування нею збитків, завданих Україні в результаті агресії.

При цьому 35% респондентів вважають, що слід шукати можливостей для примирення і відновлення економічних зв’язків з Росією, навіть якщо для цього доведеться йти на певні поступки. Важко відповісти — 13%.

Читайте також: Більше 60% українців хочуть змін, але з реформ підтримують лише децентралізацію

Серед виборців Порошенка прихильників жорсткої політики проти РФ— 73%, Гриценка —56%, Зеленського - 55%, Ляшка — 54%, Тимошенко — 49%, Бойка — 17%.

Водночас, 54% українців є прихильниками того, що Україна має рухатися шляхом інтеграції з ЄС і НАТО, 38% виступають за позаблоковий статус і 8% важко відповісти.

Серед виборців Порошенка прихильників європейської і євроатлантичної інтеграції — 85%, Зеленського - 56%, Тимошенко — 54%, Гриценка — 51%, Ляшка — 47%, Бойка — 16%.

Опитування громадської думки було проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 7 по 14 лютого 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-