ВРП розглядає внесення Президенту подання про призначення суддів до ВС

ВРП розглядає внесення Президенту подання про призначення суддів до ВС

Укрінформ
Вища рада правосуддя розпочала розглядати питання щодо внесення Президентові України Петру Порошенку подання про призначення суддів до Верховного суду.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, згідно з порядком денним, ВРП планує 19 березня розглянути питання щодо призначення 39 переможців конкурсу на посади до Касаційного цивільного суду та Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Серед цих 39 осіб - троє членів ВРП, а саме: голова ВРП Ігор Бенедисюк та члени ради Тетяна Малашенкова і Наталя Волковицька, які стали переможцями в конкурсі на посади до Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду.

“Хочу нагадати, що згідно з рішенням Вищої ради правосуддя від 7 Березня 2019 року № 698/15-19 врегульовано конфлікт інтересів членів Вищої ради правосуддя Бенедисюка Ігоря Михайловича, Волковицької Наталії Олександрівни, Гусака Миколи Борисовича, Малашенкової Тетяни Михайлівни та встановлено, що вони не братимуть участь у розгляді Вищою радою правосуддя, її органами та одноосібно матеріалів стосовно осіб, щодо яких Вищою кваліфікаційною комісією суддів України внесено рекомендації про призначення на посади суддів Верховного суду та ухваленні відповідних рішень”, - сказав заступник голови ВРП Вадим Беляневич.

Водночас, голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка є членом ВРП, зазначила, що до Вищої ради правосуддя “надійшло звернення ГО про усунення конфлікту інтересів, який, на їхню думку, присутній у мене як у голови Верховного Суду”.

“Дійсно, я як голова Верховного суду входжу до ВРП за посадою. Закон не обмежує здійснення мною будь-яких повноважень Вищої ради правосуддя. Між тим стаття 35 закону “Про Вищу раду правосуддя” якраз усуває конфлікт інтересів як судді. Тобто я не повинна брати участь як суддя у розгляді справ щодо оскарження рішень Вищої ради правосуддя. Отже на рівні закону таке поєднання посад передбачено”, - сказала Данішевська.

Вона наголосила, що не має жодного приватного інтересу до розгляду питань про призначення суддів Верховного Суду переможців конкурсу.

“Між тим розумію, що таке враження на чийсь погляд може складатися. Отже, щоб усунути будь-який сумнів у моїй об’єктивності, неупередженості, я б просила ВРП розглянути мою заяву про самовідвід”, - сказала Данішевська.

Читайте також: ВРП розглядає подання Президентові щодо 39 суддів Антикорупційного суду

Порадившись у нарадчій кімнаті, ВРП вирішила відмовити у задоволенні вказаної заяви.

Як повідомлялося, 2 серпня 2018 року оголошено другий конкурс до Верховного Суду. Комісія отримала 659 заяв про участь у конкурсі, а допущено було 566 кандидатів. В анонімному тестуванні взяли участь 525 кандидатів, а в написанні практичного завдання — 316. За результатами спеціальної перевірки до етапу співбесід було допущено 235 кандидатів.

За період фінального етапу другого конкурсу до Верховного Суду "Дослідження досьє та співбесіди" 46 кандидатів із 235 не підтвердили своєї здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді.

Таким чином, зі 189 кандидатів Комісія сформувала рейтинг до найвищої судової інстанції України.

7 березня ВККСУ направила документи з рекомендацією на призначення 78 переможців конкурсу до Вищої ради правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-