Філарет сказав, коли ПЦУ стане патріархією

Філарет сказав, коли ПЦУ стане патріархією

Укрінформ
Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розповів, за яких умов новостворена церква зможе отримати статус патріархату.

Про це він повідомив в інтерв'ю виданню Главком, яке було опубліковано 15 березня.

За словами Філарета, його не запросили до Стамбула для отримання Томоса, тому що він знаходиться в чині патріарха, а ПЦУ перебуває в статусі митрополії.

"Мене не запросили тому, що вони не хочуть визнати УПЦ статус патріархату, а визнають поки тільки в статусі митрополії. А я патріарх, і якщо я буду присутній на цьому вручення як патріарх, то це означає, що Вселенський патріарх визнає українську церкву в статус патріархату", − підкреслив священнослужитель.

Читайте також: Єпіфаній призначив собі помічників для "церковної дипломатії"

При цьому він вказав, що Константинополь не виключає можливість надання українській церкві статусу патріархату.

"Якщо все українське православ'я об'єднається в одну церкву, то це буде підстава для надання УПЦ статусу патріархату. Тому ми є патріархатом, але тільки в Україні, тобто невизнаним патріархатом. А визнані ми як Київська митрополія", − зазначив Філарет.

Читайте також: Філарет сказав, чому в Україні важко подолати корупцію

Він вважає, що завдання української церкви полягає "у продовженні об'єднання з парафіями та духовенством Московського патріархату".

"Коли ми об'єднаємося, тоді і звернемося до Вселенського патріарха з проханням надання нам статусу патріархату" − підсумував патріарх Філарет.

Читайте також: Епіфаній розповів, якими парафіями керуватиме Філарет

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. 6 січня в Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томосу і божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній. Згодом Томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

3 лютого в Софії Київської відбулася церемонія інтронізації предстоятеля Православної церкви митрополита Київського і всієї України Єпіфанія, яка завершила всі процедури, які стверджують автокефалію УПЦ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-