Пʼять років окупації Донбасу: медіа-марафон представляє докази злочинів РФ

Пʼять років окупації Донбасу: медіа-марафон представляє докази злочинів РФ

Укрінформ
Медіа-марафон, присвячений п'ятій річниці громадянського спротиву Донбасу російській окупації, проходить за підтримки Мінінформу та Українського інституту національної пам'яті.

Про це повідомив на прес-конференції керівник аналітичного центру "Фабрика думки "Донбас", радник міністра інформаційної політики України Дмитро Ткаченко, передає кореспондент Укрінформу.

“Третій рік поспіль ми збираємось 5 березня, окільки саме у цей день 2014 року в Донецьку відбувся найчисленніший мітинг, коли 10 тисяч донеччан заявили, що Донецьк — це Україна”, - наголосив Ткаченко.

Учасники громадянського спротиву згадували мітинги “За єдину Україну” 4-го, 5-го і 13 березня 2014 р., Молитовний марафон "За мир та Україну". А також говорили про першу смерть у Донецьку - активіста Дмитра Чернявського на площі Леніна 13 березня, про "Комітет патріотичних сил Донбасу", який координував дії активістів у боротьбі з російською спробою побудувати так звану “Новоросію”.

Ткаченко зазначив, що кожного наступного місяця, включно з липнем, учасники марафону збиратимуться на різних майданчиках, аби розповідати, що саме відбувалося у цей час на Донбасі п’ять років тому. 

Читайте також: Військові РФ проводять на Донбасі "синхронні" навчання - розвідка

На прес-конференції демонструвалися ролики з моторошною хронікою подій 2014 р. у Донецьку. За словами Ткаченка, їх показиватимуть в ефірі телеканалів, щоб українці бачили масштаби спротиву Донбасу російській окупації.

Як розповів завідувач сектора інформаційної реінтеграції Криму та Донбасу МІП Віктор Литвинов, усе на Донбасі починалося з мирних мітингів, хоч фактично вже був окупований Крим.

Нам усім ще здавалося, що це якесь кіно. Ми зібралися вперше 4 березня. І відразу пролунали заклики 5-го вийти на головну площу міста, де нас зібралося більше 10 тисяч, щоб показати, що Донецьк — це Україна. Ми об’єднались під найбільшим на той момент прапором України, який ультрас “Шахтаря” постійно розгортали на великих футбольних поєдинках. А з того боку в мітингарів, в тому числі в жінок і детей, летіло каміння, пляшки, петарди, лайка. Це був  найбільший і останній мирний мітинг”, - сказав Литвинов.

Він висловив сподівання, що в майбутньому площа Леніна в Донецьку носитиме ім’я Дмитра Чернявського.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначив, що один із міфів російської пропаганди стверджує, ніби окупація Криму, частини Донецької та Луганської областей відбувалася без жодного спротиву, тому що населення цих регіонів прагнуло возз’єднатися з “Великою Росією”, бо завжди було частиною “русского міра”.

“Свідчення очевидців цих подій, ці відеоролики нагадують нам про те, що справді відбувалося на Донбасі пʼять років тому, нагадують нам про тих героїв, які намагалися стримати російський наступ. Вони стануть не просто історичним матеріалом, а незабаром будуть використані на міжнародних трибуналах, аби засудити Росію за воєнні злочини”, - підкреслив В’ятрович.

На прес-конференції також виступили  вчений-релігієзнавець, в'язень сумління окупаційної адміністрації РФ у Донецькій області, організатор молитовного марафону "За мир та Україну" в Донецьку в 2014 році Ігор Козловський; політолог Олег Саакян; народний депутат України Наталя Веселова; пастор, волонтер, організатор молитовного марафону "За мир та Україну" Сергій Косяк; шеф-редактор видання www.ostro.org, координатор "Комітету патріотичних сил Донбасу" у 2014 році Сергій Гармаш; виконавчий директор ГО "Група впливу", співкоординатор "Комітету патріотичних сил Донбасу" у 2014 році Тетяна Дурнєва.

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-