Скасування статті КК щодо незаконного збагачення загрожує безвізу - Transparency

Скасування статті КК щодо незаконного збагачення загрожує безвізу - Transparency

Укрінформ
Рішення Конституційного суду України про скасування статті 368-2 Кримінального кодексу значно послаблює антикорупційні зусилля країни, а також може спричинити замороження безвізового режиму з Євросоюзом.

Про це йдеться у заяві Transparency International в Україні.

В організації вважають, що таке подання Конституційного суду порушує міжнародні зобов’язання України, і закликають уряд країни вжити негайних заходів із виправлення ситуації.

«Таке рішення суду фактично дає держслужбовцям можливість легалізувати статки, що вірогідно були набуті злочинним шляхом, і не боятися кримінального переслідування», — зазначає Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна.

«Окрім того, сенс електронного декларування посадовців, що було успішно запроваджено в процесі антикорупційної реформи, тепер зникне через відсутність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Так само втратять сенс законодавчі норми щодо зумисного декларування неправдивої інформації, оскільки не буде необхідності приховувати статки», - додав він.

Читайте також: Покарання за незаконне збагачення: поки що не було, але, сподіваємося, колись буде

У Transparency International наголосили, що згідно з українським законодавством, рішення Конституційного суду є обов’язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

«Якщо системні законодавчі проблеми в Україні не буде вирішено і справи про незаконне збагачення залишаться без розгляду, значна кількість антикорупційних досягнень в державі стануть марними... Справи чиновників, звинувачених у корупції, необхідно розслідувати, а верховенство права має бути відновлено. Якщо рішення знайдено не буде, є всі шанси, що безвізовий режим з ЄС та фінансова допомога МВФ будуть заморожені, а це в свою чергу загрожуватиме економічному розвитку країни», - підкреслила Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International.

Читайте також: Стаття про незаконне збагачення не порушує презумпцію невинуватості — суддя КСУ

Нагадаємо, що 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення. Зі скаргою на цю статтю КК до Конституційного суду 12 грудня 2017 року звернулися 59 народних депутатів. Їхні інтереси в суді представляє депутат від «Народного фронту» Павло Пензеник.

Читайте також: САП: замість незаконного збагачення - недостовірне декларування

Сам глава Конституційного суду, коментуючи скасування кримінальної статті щодо незаконного збагачення, заявив, що у США також немає цієї статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-