Справа Мартиненка:  до суду передали обвинувачення стосовно ще двох осіб

Справа Мартиненка: до суду передали обвинувачення стосовно ще двох осіб

Укрінформ
Обвинувальний акт стосовно ще двох осіб, причетних до заволодіння 6,4 млн. євро "Енергоатому", скеровано до суду 28 лютого. 

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"28 лютого 2019 року обвинувальний акт стосовно ще двох осіб, задіяних у заволодінні 6,4 млн євро ДП "НАЕК "Енергоатом", скеровано до суду. Вказані особи обвинувачуються у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за даними слідства, обвинувачені виступали представниками компанії "Bradcrest Investment S.A" (Панама), задіяної у схемі закупівлі держпідприємством обладнання за завищеними цінами.

"Саме на рахунки цієї компанії переможець тендеру - чеська компанія "Škoda JS" (фактичний власник — російське ЗАТ "Об’єднані машинобудівні заводи") - перерахувала 6,4 млн євро нібито за консультаційні послуги", - інформують у НАБУ.

Згодом детективи з’ясували, що ця сума еквівалентна тій, на яку завищили вартість поставленого ДП "НАЕК "Енергоатом" обладнання.

"Власником (бенефіціаром) панамської компанії "Bradcrest Investment S.A" є колишній народний депутат України, екс-голова комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, який уже має статус обвинуваченого", - повідомили у бюро.

Читайте також: Справа Мартиненка: суд продовжив розгляд контракту з компанією Skoda JS

Зазначається, що один із підозрюваних, колишній керівник відокремленого структурного підрозділу ДП "НАЕК "Енергоатом", який представляв "Bradcrest Investment S.A", домовлявся з представниками "Škoda JS" про розміри оплати "консультаційних послуг" та укладав необхідні для цього документи. Кошти з рахунків "Škoda JS" після отримання їх від ДП "НАЕК "Енергоатом" у визначених попередньо сумах скеровувалися на рахунки "Bradcrest Investment S.A", відкриттям яких у банках Швейцарії опікувався другий представник цієї компанії.

Другий підозрюваний, котрий у банківських документах фігурує як фінансовий директор, також готував та скеровував на адресу банків Швейцарії документи, необхідні для перерахування з рахунків "Bradcrest Investment S.A" коштів в інтересах екс-народного депутата та членів його родини.

У НАБУ додали, що зазначені особи певний час перебували в розшуку, переховуючись за кордоном. Одного затримали у лютому, другий – у жовтні 2018 року.

Як повідомлялося, у грудні 2015 року детективи НАБУ почали розслідування двох кримінальних проваджень — за фактом заволодіння коштів ДП "НАЕК "Енергоатом" у розмірі 6,4 млн євро та за фактом заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" у розмірі 17,28 млн дол. США. Як з’ясувало слідство, організатором обох корупційних схем є колишній народний депутат України. В листопаді 2017 року процесуальний керівник - прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - прийняв рішення про об’єднання двох зазначених кримінальних проваджень в одне.

22 травня 2018 року обвинувальний акт стосовно шести осіб, задіяних у «справі Мартиненка» скеровано до суду. Щодо однієї особи триває досудове розслідування, троє перебувають у розшуку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-