Війна на Донбасі, вибори та ПЦУ - основні

Війна на Донбасі, вибори та ПЦУ - основні "мішені" російської пропаганди

Дослідження
Укрінформ
Висвітлення тем війни на Донбасі, виборів і ПЦУ російські державні ЗМІ супроводжують пропагандою, фейками і маніпуляціями.

Такого висновку дійшли експерти ГО "Інститут масової інформації" за результатами моніторингу російських ЗМІ і українських інтернет-видань, що поширюють російські наративи. Підсумки моніторингу, проведено у лютому 2019 року, було презентовано у четвер на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми виокремили три основні наративи, які просувалися в російських ЗМІ про Україну, - повідомила на презентації виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк. - Це ситуація на Сході України, "обстріли" українськими силовиками "ДНР" і "ЛНР", "порушення" перемир'я (21,7% інформації про Україну в росЗМІ). Друге - це вибори в Україні, "велика кількість порушень" і "нелегітимність" результатів виборів (16%). І третє - це невизнання у світі Православної церкви України, "підпали" церков Московського патріархату, "недопущення" представників ПЦУ до Афону (8%). Ось це - три основні месиджі російської пропаганди".

За словами Оксани Романюк, такі результати, зокрема, показав аналіз російських ЗМІ - РИА Новости та Russia Today.

Читайте також: Росія намагається приховати в соцмережах факти військової агресії - NYT

Моніторинг ІМІ також засвідчив, що переважна більшість українських інтернет-медіа рідко підхоплює пропагандистські наративи і не висвітлює тем у такому ж світлі, як російські ЗМІ.

Утім, на думку експертів ІМІ, в Україні є специфічний "пул" сайтів, які систематично просувають російські наративи. Страна.ua, Newsone, Вести та 112.ua не тільки передруковують новини російських ЗМІ, а й також є активними учасниками цього простору, виступаючи джерелами інформації про події, що начебто відбуваються в Україні.

Моніторинг проведено експертами ГО "Інститут масової інформації" 8-15 лютого 2019 року в таких ЗМІ: Обозреватель, Корреспондент, Цензор, 24 канал, ТСН, Страна.ua, Знай.ua, Українська правда, Новое время, 112.ua, Newsone, Вести. Крім цього, аналізувалися російські ЗМІ: РИА Новости та RT. Загальна вибірка проаналізованих матеріалів становила близько 25 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-