Рада Європи вимагає від РФ безумовного і негайного звільнення українців

Рада Європи вимагає від РФ безумовного і негайного звільнення українців

Укрінформ
У Раді Європи вкотре порушувалося питання щодо звільнення російським режимом українських військовополонених та політичних заручників.

Про це йшлося у середу під час участі віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе у засіданні Комітету міністрів РЄ, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Важливо, що є чіткий сигнал від країн-членів Ради Європи щодо негайного звільнення наших моряків з російського полону, а також щодо звільнення політичних в'язнів, які протиправно утримуються на території Росії, а також у Криму», - сказала віце-прем'єр-міністр України.

Вона додала, що країни РЄ вимагають від РФ безумовного і негайного звільнення українців.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу», які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українських моряків були захоплені в полон, троє з них зазнали поранень.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму арештував всіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 КК Росії, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до шести років). Всіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО «Лефортово» та «Матросская тишина».

Станом на 27 грудня затримані 24 українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Читайте також: США налаштовані на серйозну розмову з Росією щодо ситуації на Донбасі - Волкер

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії щодо порушення прав затриманих українських моряків. Раніше ЄСПЛ зобов'язав Росію повідомити про місцезнаходження та стан захоплених військових, забезпечити лікуванням. Також суд зобов'язав Росію повернути всіх військових до Україні.

15 - 16 січня Лефортовський суд Москви продовжив арешт ще на три місяці всім українським морякам.

V Міжнародний форум «Окупований Крим: 5 років опору» триває в Мистецькому арсеналі. Форум складається з трьох панельних дискусій, під час яких відбувається обговорення національних та міжнародних інструментів боротьби за повернення Криму, а також правозахисний дискурс для привернення уваги до порушення прав людини на окупованому півострові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-