Україна отримала новий інструмент екологічної оцінки, з яким працюють у ЄС - Семерак

Україна отримала новий інструмент екологічної оцінки, з яким працюють у ЄС - Семерак

Фото
Укрінформ
Цей інструмент скасував старий принцип державної екологічної експертизи, який був корумпованим і не забезпечував захисту інтересів громадян. 

Перші результати роботи нової європейської моделі оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки проаналізували у Львові на семінарі, в якому взяв участь міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо говорити в зрізі областей, де найбільш продуктивно реалізується нова процедура оцінки впливу на довкілля і стратегічної екологічної оцінки, лідером є Львівська область. За нею - Харківщина та Полтавщина», - зазначив Семерак.

Читайте також: Уряд затвердив Національний план управління відходами до 2030 року

За словами міністра, нові закони були ухвалені відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС та імплементації європейських стандартів до українського законодавства в сфері захисту довкілля. Ці закони запровадили інструмент, який скасував старий принцип державної екологічної експертизи, який був корумпованим і не забезпечував захисту інтересів громадян.

Робоча поїздка Остапа Семерака на Львівщину / Фото: Николаєвич Альона, Укрінформ

Тепер в Україні діє той самий принцип, що і в країнах ЄС. За рік, протягом якого чинні нові закони, почато 2,5 тисячі експертних процедур, і близько 25% із них уже завершено.

Як зазначив Семерак, бізнес спочатку не дуже сприймав цих законів, бо вони обмежують певну діяльність і встановлюють правила, які захищають екологічні інтереси громадян. Але закони працюють, і всі зрозуміли, що повернення назад до старих неефективних норм немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-