Спецслужби РФ планували атаки на храми та вбивства священиків УПЦ МП – Грицак

Спецслужби РФ планували атаки на храми та вбивства священиків УПЦ МП – Грицак

Укрінформ
Російські спецслужби планували осквернення 20 храмів Української православної церкви Московського патріархату, а також нанесення тілесних ушкоджень, навіть убивства представників духовенства УПЦ МП в Україні.

Про це сказав у понеділок на брифінгу голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є дані, що спецслужби РФ планували фактичне осквернення 20 об’єктів. У нас є оригінал цього плану", - зазначив Грицак.

За його словами, цим планом передбачалося також розсилання, у тому числі з фейкових акаунтів, електронних повідомлень нібито від імені патріотичних проукраїнських сил з погрозами фізичною розправою на адреси авторитетних церковних діячів, зокрема з Української православної церкви, єврейських релігійних установ, Греко-католицької церкви та інших.

За задумом російських спецслужб, розглядалися і питання нанесення тілесних ушкоджень, можливо, і вбивств досить відомих представників духовенства УПЦ Московського патріархату.

Грицак повідомив, що за кожну таку акцію з дестабілізації релігійної ситуації були розроблені розцінки в російських рублях.

Читайте також: СБУ підтвердила, що єпископ Гедеон мав паспорти трьох країн

Автором цього плану, зауважив Грицак, є громадянин України, колишній співробітник СБУ, а нині активний співробітник так званого "МГБ ДНР" Єгор Соболєв 1979 року народження. До 2014 року він працював головним спеціалістом у Донецькій області. Він був звільнений 30 грудня 2014 року через службову невідповідність. Наразі військова прокуратура розслідує проти нього справу за фактом зради.

Грицак зауважив, що він свідомо оприлюднив це прізвище, щоб Соболєв знав, що до справи про зраду долучиться ще одна справа проти нього — як організатора дестабілізації релігійної ситуації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-