Справа Савченко-Рубана: суд задовольнив вимогу захисту про відвід суддів

Справа Савченко-Рубана: суд задовольнив вимогу захисту про відвід суддів

Фото
Укрінформ
Суддівська колегія Чернігівського районного суду Чернігівської області задовольнила заяву сторони захисту про відвід суддів у справі народного депутата Надії Савченко та екс-керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана. 

Відповідне рішення суд ухвалив у четвер, 14 лютого, на підготовчому засіданні у справі Савченко і Рубана, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Заяву захисників... щодо відведення колегії суддів у складі Дмитра Криворученка, Світлани Майбороди та Лариси Хоменко задовольнити та звернутися до апеляційного суду Чернігівської області...", - оголосив рішення головуючий суддя Криворученко.

Один із адвокатів Савченко Дмитро Лойфман пояснив журналістам, що тепер Чернігівський райсуд має передати матеріали справи до Чернігівського апеляційного суду для визначення підсудності.

"Якщо ж такого суду на території Чернігівської області немає, апеляційний суд повинен буде відправити матеріали до Верховного суду, щоб той заново визначив територіальну підсудність цієї справи", - зазначив захисник.

Рішення про відвід суддівської колегії було ухвалено з другої спроби. Спочатку з такою вимогою виступив адвокат Савченко Анатолій Жажиєв, однак суд його клопотання відхилив. Тоді захисники попросили для ознайомлення документи щодо автоматичного розподілу кримінальної справи, яких вони не бачили, і, ознайомившись із ними, заявили про порушення процедури і необхідність відводу суду. Це порушення, за словами адвокатів, полягає у тому, що при розподілі справи в Чернігівському райсуді був недотриманий принцип імовірності. Зокрема, система вибирала трьох суддів із трьох наявних, які мають допуск до роботи з документами, що містять державну таємницю. А коли виявилось, що в день розподілу третій суддя перебуває у відрядженні, до складу колегії вже в ручному режимі було включено суддю без такого допуску - Світлану Меженнікову.

Ще на початку судового засідання суддя Меженнікова взяла самовідвід. Пізніше на її місце було призначено Ларису Хоменко, яка має допуск до державної таємниці.

Водночас законність проведеного розподілу справи поставили під сумнів усі адвокати, що представляли інтереси Савченко та Рубана.

Читайте також: Одна із суддів у справі "Савченко - Рубан" узяла самовідвід

Як повідомлялося, справу Савченко та Рубана рішенням колегії Верховного суду України перенесли до Чернігова 11 лютого.

Рубана затримали 8 березня 2018 року на КПВВ "Майорське". За інформацією правоохоронних органів, він намагався вивезти з окупованої території Донецької області велику партію зброї. Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів.

Пізніше була заарештована й Надія Савченко, яку вважають спільницею Рубана. 22 березня 2018 р. Верховна Рада України дала згоду на її притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт.

Савченко інкримінують низку злочинів, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-